Ο Προμηθέας μπορεί να περηφανεύεται για το ”σπίτι” του στον Καστελόκαμπο, με τον ΕΣΑΚΕ να βρίσκει την ευκαιρία και να κάνει ένα πολύ καλό αφιέρωμα στο ”στολίδι” της Πάτρας που βοηθά σημαντικά στην… εκτόξευση του συλλόγου.

"Στην Παρουσίαση του 28ου Επαγγελματικού Πρωταθλήματος της ΕΚΟ Basket League εκφράστηκε από τον προπονητή του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ Αργύρη Πεδουλάκη η άποψη ότι μεγαλύτερη και από τις αγωνιστικές, επιτυχία του Προμηθέα Πάτρας είναι η κατασκευή του αθλητικού κέντρου στο Καστελόκαμπο, το οποίο έρχεται ως συνέχεια του προγράμματος αθλητικών υποτροφιών «ΝΟΥΣ» που λειτουργεί ο σύλλογος από το 2014.

Το προπονητικό κέντρο έχει συνολική έκταση 2.500 τετραγωνικών μέτρων και διαθέτει τρία γήπεδα μπάσκετ, υπερσύγχρονο γυμναστήριο και εργαστήριο εργομετρικών και όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΚΑΕ Προμηθέας Χρήστος Μήλας: «Πρόκειται για ένα όνειρο ετών που έγινε πραγματικότητα. Ένα εξαιρετικό έργο που πραγματοποιήθηκε για να στεγάσει τα επόμενα χρόνια τα όνειρα μας και τα παιδιά με ταλέντο από όλη την Ελλάδα που μετέχουν στο πρόγραμμα «ΝΟΥΣ». 

Δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά με όσα τους παρέχονται στο αθλητικό κέντρο να πετύχουν σπουδαία πράγματα αρκεί να το θέλουν. Είναι ένας αθλητικός και πολιτιστικός χώρος μέσω του οποίου μεταδίδονται οι αξίες του συλλόγου». 

Πως λειτουργεί το πρόγραμμα υποτροφιών «ΝΟΥΣ» και ποιος είναι ο στόχος του; «Το πρόγραμμα υποτροφιών «ΝΟΥΣ» απευθύνεται σε παιδιά από όλη την Ελλάδα και τους παρέχει δωρεάν εκπαίδευση σε ιδιωτικό σχολείο της Πάτρας και στέγαση σε εξαιρετικό περιβάλλον στους ξενώνες του Ιδρύματος «Δημητρίου και Λιλής Σταυροπούλου» το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο αθλητικό πάρκο», απαντά ο Χρήστος Μήλας.


«Το ζητούμενο για μας είναι τα επόμενα χρόνια η ομάδα να έχει στο ρόστερ της παίκτες από την ακαδημία μας, παιδιά που θα έχουν γαλουχηθεί με τις αρχές του Προμηθέα», επισημαίνει ο πρόεδρος της πατρινής ΚΑΕ. «Έχουμε ήδη επιλέξει να στηρίζομαστε στην επαγγελματική ομάδα σε Έλληνες παίκτες. Έχουμε διαπιστώσει το κενό που έχει δημιουργηθεί στην χώρα μας στην παραγωγή νέων μπασκετμπολιστών».

«Το πρόγραμμα «ΝΟΥΣ» είναι πρότυπο για τον ελληνικό χώρο, δεν έχει ξαναγίνει στην χώρα μας», συνεχίζει ο Χρήστος Μήλας και τονίζει: «Θεωρώ ότι συγκαταλέγεται στα κορυφαία της Ευρώπης, όχι μόνο για τις εγκαταστάσεις που έχει ο νεαρός αθλητής στην διάθεση του, αλλά και για τον τρόπο δουλειάς. Είναι στον έκτο χρόνο λειτουργίας του και το προπονητικό κέντρο που δημιουργήθηκε ήταν ακριβώς ότι του έλειπε. Το πρόγραμμα «ΝΟΥΣ» προσφέρει μπάσκετ και μόρφωση και είναι στο… χέρι των παιδιών να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του».

Ο πρόεδρος της ΚΑΕ Προμηθέας ανέφερε ότι το προπονητικό κέντρο στον Καστελόκαμπο είναι ένας χώρος αθλητισμού και πολιτισμού. Ποια είναι η πολιτιστική διάσταση του; «Λειτουργεί ήδη εντός του αθλητικού πάρκου το Μουσείο Εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Τα σχολεία που επισκέπτονται το Μουσείο έχουν την ευκαιρία να πληροφορηθούν την ιστορία της εκπαίδευσης των τελευταίων 100-150 ετών.

Επίσης, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Δάσος με τις Ελιές όπου κάθε δέντρο είναι αφιερωμένο σε πρόσωπα της αρχαιότητας που μίλησαν για τον Προμηθέα». «Στην κατασκευή του αθλητικού κέντρου δεν κόπηκε ούτε ένα δέντρο, όλα μεταφυτεύτηκαν», σημειώνει ο Χρήστος Μήλας.