Τη δημιουργία μιας «μικρής Σένγκεν», που θα επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών μεταξύ Σερβίας, Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας, αποφάσισαν οι ηγέτες των τριών χωρών στη δεύτερη τριμερή σύνοδο κορυφής στην Οχρίδα.

Λίγες μέρες μετά μετά την απόρριψη από την ΕΕ του αιτήματος των Δυτικών Βαλκανίων για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και οι πρωθυπουργοί της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ και της Αλβανίας, Έντι Ράμα συμφώνησαν εξάλλου στην επίσπευση των ελέγχων στα σύνορα για τα ευπαθή εμπορεύματα καθώς και τη δημιουργία ενιαίου συστήματος στην έκδοση αδειών εργασίας.

Όπως εξήγησε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σε συνέντευξη του στην δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS), οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδεύουν στις τρεις αυτές χώρες μόνο με την αστυνομική ταυτότητα και με απλοποιημένες διαδικασίες. Για τα εμπορεύματα συμφωνήθηκε να λειτουργούν στα σύνορα, σε 24ωρη βάση, οι υπηρεσίες κτηνιατρικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου ώστε να μειωθεί σημαντικά ο χρόνος αναμονής των φορτηγών. Στο τομέα εργασίας συμφωνήθηκε ότι η άδεια εργασίας που θα εκδίδεται σε μία από τις τρεις χώρες θα ισχύει και στις άλλες δύο χωρίς να γίνεται καμία επιπρόσθετη ενέργεια από τον κάτοχο της, εξήγησε ο Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι οι ηγεσίες των τριών χωρών είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς στην δημιουργία της αποκαλούμενης «μικρής Σένγκεν» και παραμένει ανοιχτή η πρόσκληση για να συμμετάσχουν και άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Ο Βούτσιτς επισήμανε ότι η πρωτοβουλία αυτή έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ και αναμένεται να υποστηριχθεί και από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει την άποψη του. Στη δεύτερη σύνοδο της «μικρής Σένγκεν» έστειλαν αντιπροσώπους η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο, ενώ - όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων- αρνήθηκε να συμμετάσχει ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι δηλώνοντας με ανάρτηση του στο Facebook ότι καμία περιφερειακή συμμαχία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την πλήρη ένταξη στους ευρώ-ατλαντικούς θεσμούς.