Ξεκίνησε η ελαιοκομική περίοδος και δεκάδες παραγωγοί και αγρότες ετοιμάζονται για το παραδοσιακό μάζεμα και τη συγκομιδή του υπέροχου αυτού καρπού που έχει ταυτιστεί με την αγροτική ζωή της Ελλάδας, την οικονομία, αλλά και τον πολιτισμό της. 

Η ελιά, παραμένει, σαν μία από τις βασικές αγροτικές παραγωγές της Αχαΐας και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδας, παρά την είσοδο τα τελευταία χρόνια των νέων καλλιεργειών και των προϊόντων εκείνων που έρχονται κυρίως από το εξωτερικό.

Η ελιά και τα λάδι είναι αναντικατάστατο στην αγροτική οικονομία και στην πρωτογενή παραγωγή, απόδειξη ότι το μεγαλύτερο μέρος των αγροτικών οικογενειών και όχι μόνο, ασχολούνται με αυτά, περιμένοντας να έχουν και το ανάλογο κέρδος από τον κόπο τους και τη γη τους. 

Φέτος, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις που υπάρχουν από τους ειδικούς γεωπόνους επιστήμονες και το ΓΕΩΤΕΕ της Δυτικής Ελλάδος (τον κατεξοχήν φορέα για την αγροτική παραγωγή), η παραγωγή θα είναι καλύτερη από την περσινή και σαφώς πιο βελτιωμένη. Την περασμένη χρονιά η παραγωγή εξαιτίας του δάκου και των διαφόρων μικροβίων που αναπτύχθηκαν στα δέντρα, ήταν σχεδόν μηδαμινή

Η χειρότερη των τελευταίων ετών, σύμφωνα με τους ελαιοπαραγωγούς, που έπαθαν μεγάλη ζημιά, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις οικογένειες και τα νοικοκυριά τους που περίμεναν να ζήσουν μέσα από το λάδι. Φέτος, παρόλο που η συγκομιδή της ελιάς καθυστέρησε εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών του Οκτωβρίου, η παραγωγή θα είναι καλύτερη από την περσινή, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα είναι και πλούσια. 

Ωστόσο, θα υπάρχει παραγωγή και βελτίωση τόσο σε ποσότητα, όσο και σε ποιότητα λαδιού.


Αυτό που έπαιξε κομβικό ρόλο στο να αποφευχθεί το "στραπάτσο" της περασμένης χρονιάς ήταν ο καιρός. Τα πολλά κρύα που περασμένου χειμώνα σε συνδυασμό με τις υψηλές ζέστες του καλοκαιριού ήταν στοιχεία που περιόρισαν την επέκταση του δάκου. 

Παράλληλα, ο ραντισμός και ο ψεκασμός που έκαναν οι αγρότες και οι παραγωγοί για να νικηθούν κάποιες μικρόβια που μπορούσαν να κάνουν τη ζημιά, φαίνεται ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα στην παραγωγή. Έτσι, το λάδι και η ελιά επιστρέφει και πάλι στο αγροτικό προσκήνιο και οι αγρότες ελπίζουν σε μία καλή σεζόν. 

Πάντως, σε ότι αφορά την τιμή του λαδιού και ποια θα είναι αυτή που θα διαμορφωθεί φέτος στην αγορά, αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και κυρίως από τον ανταγωνισμό που θα έχει η χώρα από την Ιταλία και την Ισπανία, τις δύο βασικές αντιπάλους της Ελλάδας στην παραγωγή του ελαιόλαδου. Το σημαντικό είναι ότι τουλάχιστον για φέτος νικήθηκε ο δάκος...