Το Βελημάχι είναι ένα μικρό χωριό της Τριταίας, στους πρόποδες του Ερυμάνθου, το οποίο όσο ξεμένει από κατοίκους και λιγοστεύει ο πληθυσμό τους, τόσο μοιάζει να ομορφαίνει στα μάτια του απλού επισκέπτη. 

Το χωριό τα επόμενα χρόνια θα είναι σίγουρα ταυτισμένο με το φράγμα του Πείρου Παραπείρου, το έργο που είναι έτοιμο σχεδόν και το οποίο όταν θα ξεκινήσει να λειτουργεί θα μοιράζει νερό στους κάμπους και στα χωράφια της περιοχής.

Το Βελημάχι βέβαια δεν βρίσκεται σε κάποιο κάμπο. Γύρω του όμως απλώνονται βοσκοτόπια και χωριά που καλλιεργούνται τα περισσότερα από τους αγρότες της Τριταίας και του Ερυμάνθου. 

Το χωριό έχει ξεμείνει τα τελευταία χρόνια από κατοίκους. Ούτε 80 δεν ήταν την τελευταία φορά που έγινε απογραφή, το 2011. Αν πας τώρα να τους μετρήσεις μάλλον θα είναι ακόμα λιγότεροι. Ξεχωρίζει όμως το Βελημάχι για τα πέτρινα σπίτια του, αλλά και την Ιερά Μονή των Αγίων Πάντων, μία από τις μονές της ορεινής Αχαΐας που εξακολουθεί να λειτουργεί. 

Το χωριό έχει άλλους πέντε ναούς  τον κοιμητηριακό Άγιο Γεώργιο, τον Άγιο Ανδρέα, τον Άγιο Αθανάσιο, τον Άγιο Νικόλαο και το Γενέθλιον της Θεοτόκου (Παναγίτσα). Ο πιο ξεχωριστός ναός από πλευράς αρχιτεκτονικής του είναι σίγουρα αυτός της Παναγίας Βελημαχίου που κτίστηκε τον 13ο αιώνα πάνω σε μια εξοχή του βράχου και έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. 

Κεντρίζει την προσοχή και γύρω του υπάρχει και η πλατεία του χωριού. Ο Δημήτρης Λαμπρόπουλος και η ομάδα Photofx πέταξαν με το drone τους πάνω από το φράγμα του Πείρου και το μικρό χωριό, βγάζοντας ένα υπέροχο βίντεο. 


Βελημαχι