Ένα διαφορετικό ταξίδι στον κόσμο της μετεωρολογίας επιφυλάσσει στους επισκέπτες, και ειδικότερα στα παιδιά, μια επίσκεψη στο εργοστάσιο του ΤΙΤΑΝ, στο Δρέπανο της Αχαΐας, εκεί όπου φιλοξενείται η έκθεση του "Του Καιρού τα Μυστικά...". 

Πρόκειται για μια Διαδραστική Εκπαιδευτική Έκθεση που εισάγει τα παιδιά στην επιστήμη της μετεωρολογίας, δείχνοντας τους με έναν τρόπο που παραπέμπει σε παιχνίδι και που ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα εκπαιδευτικός, την εξέλιξη της ανά τους αιώνες, αλλά και τα όργανα που χρησιμοποιούνται σήμερα για την πρόβλεψη του καιρού. 

Η έκθεση πραγματοποιείται με την επιστημονική ευθύνη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ενώ τον σχεδιασμό της τον έχει κάνει η επιστημονική ομάδα της εκπαιδευτικής μετεωρολογίας "Περί ανέμων και υδάτων" του meteo.gr.

H έκθεση χωρίζεται σε τρεις βασικές θεματικές ενότητες. Η πρώτη ενότητα έχει τίτλο "Η εξέλιξη της μετεωρολογίας", η δεύτερη θεματική λέγεται "Ερμηνεία μετεωρολογικών φαινομένων" και η τρίτη "Κλίμα, εποχές και κλιματική αλλαγή".

Οι ενότητες όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς από τους τίτλους τους που δεν έχουν να κάνουν μόνο με την ιστορία και την εξέλιξη της επιστήμης, αλλά προχωρά σε περισσότερες λεπτομέρειες, προσπαθώντας να δώσει στα παιδιά μια απάντηση στις πολλές απορίες που έχουν για το θέμα. 

Γίνεται έτσι μέσα από τς παρουσιάσεις μια προσπάθεια για ερμηνεία των καιρικών φαινομένων, ενώ κατά την διάρκεια της επίσκεψης τα παιδιά μαθαίνουν και για το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, τι είναι, ποιες είναι οι συνέπειες του και τι πρέπει να κάνουμε, καλλιεργώντας τους με αυτόν τον τρόπο την οικολογική και περιβαλλοντική τους συνείδηση. 

Η έμφαση όμως που δίνεται από τους διοργανωτές, έχει να κάνει με τον καιρό και την μετεωρολογία, παρουσιάζοντας με βίντεο, προσομοιώσεις, περάματα και διαδραστικές εφαρμογές τη δημιουργία και την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και κυρίως τα έντονα καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται στις μέρες και το πώς μπορούμε να προστατευτούμε από αυτά. 


«Του Καιρού τα Μυστικά…»! Στο εργοστάσιο Δρεπάνου Αχαΐας


Είναι μία έκθεση που αξίζει να επισκεφτούν τα παιδιά, ενώ και οι μεγάλοι έχουν να μάθουν αρκετά από αυτήν, κερδίζοντας τους το ενδιαφέρον για ένα θέμα που έχει απασχολήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη, κυρίως λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και των απότομων καιρικών αλλαγών που παρατηρούμε στις μέρες μας αρκετά συχνά. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η υλοποίηση της έκθεσης έτυχε θερμής υποδοχής από τον Διευθυντή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος κ. Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο. Πρόκειται για μια σημαντική εκδήλωση που εντάσσεται στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών και άλλων δράσεων που διοργανώνει ο ΤΙΤΑΝ στις περιοχές δραστηριοποίησης του.

Η έκθεση διεξάγεται καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς ενώ  υπάρχει δυνατότητα επίσκεψης και ξενάγησης σχολείων και ομάδων: Δευτέρα- Παρασκευή 9:00- 13:00, εκτός Τρίτης, κατόπιν συνεννοήσεως στα τηλέφωνα: 2610 964215- 2610 964212. Ώρες λειτουργίας για το ευρύ κοινό: Τετάρτη- Παρασκευή 16:00-18:00 και Σάββατο 11:00- 16:00, εκτός επίσημων αργιών.

(Οι φωτογραφίες και το βίντεο είναι του patrasevents.gr).