Στις περιοχές με μεγάλη κινητικότητα στην αγορά κατοικίας εντάσσεται η Αχαΐα, σύμφωνα με σχετική έρευνα από την Arbitrage Real Estate. Σύμφωνα με αυτή επίσης, σε κατοικίες από 50 ως 100 τ.μ. στην Αχαΐα η χαμηλή μέση τιμή είναι 1.080 ευρώ το τ.μ. και η υψηλή μέση τιμή 1.345 ευρώ το τ.μ . Για τις κατοικίες άνω των 100 τ.μ. στην Αχαΐα η χαμηλή μέση τιμή διαμορφώνεται στα 1.150 ευρώ το τ.μ. και η υψηλή μέση τιμή στα 1.890 ευρώ το τ.μ.

Η ίδια έρευνα δείχνει επίσης ως εστίες ανάπτυξης  της αγοράς κατοικίας καταρχάς τις περιοχές του κέντρου της Αθήνας, όπου υπάρχει τουριστική ζήτηση και ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Αυξημένο προβλέπεται να παραμείνει στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη το ενδιαφέρον για αγορά παλαιών διαμερισμάτων μικρότερου εμβαδού μικρής ή μεσαίας αξίας, αλλά και ολόκληρων σχετικών κτιρίων με σκοπό την ανακαίνισή τους για λόγους εμπορικής εκμετάλλευσης ή μεταπώλησής τους, σημειώνεται στην έρευνα.


Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αγοράς θα διαδραματίσει η ζήτηση από ξένους αγοραστές σε τουριστικές περιοχές εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης, όπως η Κρήτη η Χαλκιδική τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, κυρίως για παραθαλάσσια οικιστικά ακίνητα μικρού ή μεσαίου μεγέθους. Η αύξηση της ζήτησης από ξένους επισκέπτες που αναζητούν πολυτελείς και επώνυμες κατοικίες με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τόσο σε τουριστικές περιοχές όσο και σε αστικά κέντρα αναμένεται να δημιουργήσει κινητικότητα στην αγορά των οικιστικών ακινήτων με τις παραπάνω προδιαγραφές.

Όπως προκύπτει από την πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ «οι αναπτυξιακές προοπτικές των κατασκευών στην Ελλάδα» κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2018 το 0,8 % του πληθυσμού της χώρας εκδήλωσε τη θετική του πρόθεση για αγορά κατοικίας  το επόμενο διάστημα ήτοι περίπου 86.5000 άνθρωποι με βάση τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής. Μάλιστα πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 165% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Αν στο παραπάνω μέγεθος προστεθεί και το ενδιαφέρον από το εξωτερικό, το οποίο καταλαμβάνει μέχρι στιγμής μερίδιο της τάξεως του 30% επί του συνόλου των αγοραπωλησιών στην αγορά κατοικίας, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η εύλογη ζήτηση στην εγχώρια κτηματαγορά ξεπερνά τις 100.000 πράξεις. Ασφαλώς δεν πρόκειται όλοι αυτοί να προχωρήσουν σε αγορές κατοικιών. Άλλωστε ακόμα και στο ζενίθ της αγοράς το 2008 όταν ο ετήσιος όγκος των συναλλαγών είχε ανέλθει σε 158.000 ακίνητα η εκδήλωση πρόθεσης αγοράς ακινήτου είχε διαμορφωθεί σε 3.3% του πληθυσμού, δηλαδή σε περίπου 357.000 άτομα.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι τιμές κινούνται ανοδικά, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας κατά το φετινό δεύτερο τρίμηνο  οι αξίες αυξήθηκαν κατά 11% στην Αθήνα και 7,7% πανελλαδικά. Στην πράξη, οι ζητούμενες τιμές πώλησης είναι ακόμα υψηλότερες.

Για παράδειγμα σύμφωνα με τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου του δείκτη τιμών κατοικιών του δικτύου ηλεκτρονικών αγγελιών ακινήτων spitogatos, στο κέντρο της Αθήνας όπου συνωστίζονται αρκετοί ενδιαφερόμενοι αγοραστές, ιδίως εκείνοι του εξωτερικού, οι ζητούμενες τιμές καταγράφουν ετήσια αύξηση της τάξεως του 25,3% Η μέση τιμή διαμορφώνεται σε 1.522 ευρώ το τμ. Ακόμα υψηλότερη άνοδος της τάξεως 28,3% σημειώνεται και στη Θεσσαλονίκη κατά το αντίστοιχο διάστημα με τη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης να διαμορφώνεται πλέον άνω των 1.300 ευρώ το τμ από 1.020 ευρώ το τ.μ. πριν από ένα χρόνο.

Πηγή: Καθημερινή της Κυριακής