Σε κατάληψη προχώρησε το Γυμνάσιο και Λύκειο Ριόλου έπειτα από συμφωνία του δεκαπενταμελούς συμβουλίου.

Οι μαθητές σε ανακοίνωση τους εξηγούν τους λόγους για τους οποίους προχώρησαν σε αυτή την πράξη:

"Εμείς οι μαθητές του Γυμνασίου και Λ.Τ. Ριόλου μαζί με τους γονείς μας, εκφράζουμε την αντίθεσή μας στο νέο νομοσχέδιο που τίθεται προς ψήφιση και επηρεάζει άμεσα εμάς και τις οικογένειές μας.

Δηλώνουμε την απογοήτευσή μας για το μέλλον που χαράσσεται για εμάς, χωρίς εμάς… Σε όλη την Ελλάδα οι συμμαθητές μας βρίσκονται ήδη σε κινητοποιήσεις με καταλήψεις, διαμαρτυρίες, πορείες και ψηφίσματα.

Το «Νέο» Λύκειο θα μας αφήνει αμόρφωτους ή μισομορφωμένους, αφού οι μαθητές –ειδικά στη Γ’ Λυκείου- θα εξειδικεύονται μόνο στα μαθήματα της κατεύθυνσής τους, χωρίς να αποκτούν πολύπλευρες γνώσεις. Αυξάνεται η εξεταστέα ύλη των μαθημάτων με αποτέλεσμα, εκτός από την καταπίεση και την εξουθένωση που υφίστανται οι μαθητές, να αυξάνονται οι ώρες του φροντιστηρίου και τα έξοδα που οι γονείς μας υποχρεούνται να καταβάλλουν στα φροντιστήρια.

Επιπλέον, με το νέο τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια, περιορίζονται οι επιλογές πρόσβασης σε σχολές και ερχόμαστε αντιμέτωποι συνεχώς με διλήμματα. Νιώθουμε ότι είναι εξαιρετικά βίαιο για εμάς να καλούμαστε συνεχώς να δίνουμε εξετάσεις, ειδικά αν στην Γ’ Λυκείου θα πρέπει εκτός από τις πανελλαδικές εξετάσεις να εξεταζόμαστε και σε περιφερειακό επίπεδο και αυτό να επηρεάζει το απολυτήριο και την εισαγωγή μας. Καθώς το νέο σύστημα απαιτεί διαρκή χρηματοδότηση από τις οικογένειες, όσοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα αποκλείονται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το Πανεπιστήμιο γίνεται γι’ αυτούς ένα άπιαστο όνειρο και η παιδεία από δημόσιο αγαθό γίνεται προνόμιο των λίγων, μεγεθύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες.

Ακόμα ένας λόγος είναι το νομοσχέδιο για τις βάσεις του 10%. Διότι πολλοί μαθητές αδυνατούν να γράψουν 10.000 μόρια χωρίς την βοήθεια του φροντιστηρίου ακόμα και αυτοί που κάνουν έστω μια προσπάθεια.

Με αποτέλεσμα πολλοί αδύναμοι μαθητές να μένουν έξω από το σύστημα χωρίς να μπορούν να σπουδάσουν σε ένα αξιοπρεπές πανεπιστήμιο.

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ, οι γονείς να αγωνιούν να βρουν χρήματα για τα φροντιστήρια!"