Στην σημερινή Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα (Αγορά Αργύρη) με θέμα την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ καθώς και εκπροσώπων για την ΚΕΔΕ, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στην ομιλία του ανέφερε τα εξής:

«Σας καλωσορίζω στην σημερινή Γενική Συνέλευση για την εκλογή του Δ.Σ. της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και των εκπροσώπων στην ΚΕΔΕ.

Η Συνέλευσή μας πραγματοποιείται μετά τις βουλευτικές εκλογές και την ανάδειξη της Ν.Δ. στην κυβέρνηση.

Γνωρίζετε όλοι ότι οι Δήμοι έχουν μετατραπεί σε κρατική υπηρεσία, υπηρετώντας τους κεντρικούς σχεδιασμούς των κυβερνώντων, σημερινών και χθεσινών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτών που κατέχουν τον πλούτο. 

Από το πρωί μέχρι το βράδυ, με όλα τα μέσα που διαθέτουν, θέλουν να περάσουν το μήνυμα που λένε γλαφυρά στο εγχειρίδιό τους.

ΕΣΠΑ 2014 – 2020: Όραμα – Προτεραιότητες – Στόχος «να συμφιλιωθούμε με την επιχειρηματικότητα και το επιχειρηματικό κέρδος» και φυσικά αυτό δεν αφορά τους μικρομεσαίους, που τους καταστρέφουν τον έναν μετά τον άλλον, αλλά τους λίγους, που συγκεντρώνουν τον πλούτο.

Μας φορτώνουν αρμοδιότητες χωρίς τους αναγκαίους πόρους, θέλουν να απορροφούμε τους κραδασμούς που προκαλεί στην κοινωνία η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται.


Το παραμύθι περί δήθεν «ανάπτυξης για όλους», όπως και το παραμύθι της «δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης», η έξοδος από τα μνημόνια και η «κανονικότητα», δεν αφορούν τα οξυμένα προβλήματα επιβίωσης των ανέργων, συνολικά της εργατικής τάξης, των φτωχών και μικρομεσαίων στρωμάτων στην πόλη και το χωριό.

Φυσικά, ούτε λόγος για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους.  

Οι κυβερνώντες, χθεσινοί και σημερινοί, στοχεύουν σε ένα κράτος ακόμα πιο αυταρχικό, πιο εχθρικό για τον λαό και τα συμφέροντά του. 

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, φιλικό στις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματιών δεν μπορούν να μείνουν απ’ έξω οι Δήμοι. 

Το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, που διέπει την λειτουργία τους, υποτάσσει βασικές υποδομές και υπηρεσίες που αφορούν τον λαό, στη λογική της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας.

Με τον «Καλλικράτη», τον «Κλεισθένη» την δημοσιονομική πειθαρχεία, το οικονομικό παρατηρητήριο και το υπόλοιπο αντιλαϊκό οπλοστάσιο που διαθέτουν, μας έχουν βάλει «τα δυο πόδια σ’ ένα παπούτσι».

Η πετσοκομμένη χρηματοδότηση που φτάνει στο 38% σε σχέση με το 2010 -και που θα συνεχιστεί μειωμένη και τα υπόλοιπα χρόνια- οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, η απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, υπηρετούν ένα και μοναδικό στόχο, να μετατραπούν οι Δήμοι σε έναν ελεγκτικό μηχανισμό και οι υπηρεσίες τους να πάνε στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων που ασφυκτιούν και θέλουν να βρουν διέξοδο τα συγκεντρωμένα και λιμνάζοντα κεφάλαιά τους, επενδύοντας και εμπορευματοποιώντας βασικές, ζωτικές λαϊκές ανάγκες, όπως νερό, διαχείριση απορριμμάτων, κοινωνικές υπηρεσίες, κ.λπ.

Η περιγραφή των προβλημάτων, όσο πλήρης ή γλαφυρή και να είναι, εάν δεν συνοδεύεται με την  ανάδειξη των αιτιών και των λύσεων που συμφέρουν το λαό, στην καλύτερη περίπτωση συγκαλύπτει τον ένοχο, το σύστημα και την πολιτική που τα προκαλεί και τα διογκώνει. Η κοινωνία μας είναι ταξικά διαχωρισμένη και τα συμφέροντα είναι διαφορετικά ανάλογα με την κοινωνική τάξη που ανήκει ο καθένας. Όσο και να θέλουμε, ουδετερότητα δεν μπορούμε να έχουμε. Η όποια λύση στα προβλήματα δεν μπορεί να ικανοποιεί και αυτούς που παράγουν τον πλούτο, που είναι οι εργαζόμενοι και ο λαός και ταυτόχρονα τους λίγους που κερδίζουν από τον ιδρώτα των πολλών.

Πολιτικοί και κοινωνικοί είναι οι λόγοι για την όξυνση των προβλημάτων, οπότε πολιτική πρέπει να είναι και η λύση τους. 

Ο καθένας μας έχει την ευθύνη των επιλογών του.

Εμείς οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης έχουμε επιλέξει μετερίζι.

Για μας, οι λαϊκές ανάγκες και ο αγώνας για την ικανοποίησή τους, αποτελούν προτεραιότητα.

Δίνουμε το χέρι σε κάθε αιρετό, που θέλει να συμμετέχει στον αγώνα για να μπουν εμπόδια σ’ αυτήν την πολιτική.

Σε κάθε αιρετό που αγωνιά για το πώς θα μπουν σε θετική κατεύθυνση τα οξυμένα προβλήματα των δημοτών του.

Σε κάθε αιρετό που έχει επιλέξει να υπηρετήσει τα λαϊκά στρώματα και τις ανάγκες τους.

Σας καλούμε σε συμπόρευση, να αποτρέψουμε τα σκουπίδια να γίνουν κυριολεκτικά χρυσάφι για τους γνωστούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Να διεκδικήσουμε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό σχεδιασμό που οι υποδομές και οι λειτουργίες του να χρηματοδοτούνται από το κράτος, να προστατεύουν την υγεία και το περιβάλλον και να μην επιβαρύνουν περαιτέρω τους δημότες μας. 

Να προχωρήσουν γρήγορα και να χρηματοδοτηθούν έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, γιατί η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, δεν μπορεί να εξαρτάται από την πολιτική «κόστους – οφέλους» και τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), που προωθούν κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση.


Το οικονομικό πρόβλημα των Δήμων είναι πρωτίστως πολιτικό θέμα, θέμα στρατηγικών επιλογών, επιλογή δρόμου ανάπτυξης και των συμφερόντων που υπηρετεί.

Γι’ αυτό διεκδικούμε:

-Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Δήμων.

-Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων.

-Να λυθεί το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων στους Δήμους με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος. Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση και των οφειλόμενων σ’ αυτή. Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης για τις απομακρυσμένες ορεινές περιοχές.  

Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Καλλικράτης – Κλεισθένης. μνημονιακές κατευθύνσεις και εφαρμοστικοί νόμοι) που κατευθύνουν τους Δήμους να δρουν ανταποδοτικά και επιχειρηματικά.

-Εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες, δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους.

-Επαρκής στελέχωση της λειτουργίας των υπηρεσιών των κοινωνικών υπηρεσιών και δομών των Δήμων, με  εργαζόμενους όλων των αναγκαίων επιστημονικών και άλλων ειδικοτήτων, με μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. 

Όσοι βγήκαμε από τα σπλάχνα του αγωνιζόμενου για επιβίωση λαού, όσων η καρδιά δεν θέλει το άδικο, έχουμε χρέος να αγωνιστούμε μαζί με το λαό και τη νεολαία, να τιμήσουμε τη λέξη «Άνθρωπος», την εμπιστοσύνη που μας έδειξε ο λαός εκλέγοντάς μας. 

Να πούμε την αλήθεια, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να έχουν όλοι εργασία, αξιοπρεπείς μισθούς.  

Να μην βγουν στο σφυρί τα σπίτια των τσακισμένων νοικοκυριών, παρά τον καταναγκασμό του κράτους. 

Να μην εμπλακούν οι Δήμοι σε διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης από τους μικρούς οφειλέτες, να μην οδηγηθούν λαϊκές οικογένειες στη «σέντρα» της εφορίας για 500 ευρώ.

Όμορφες πόλεις είναι αυτές που δεν έχουν ανέργους, φτώχεια, παιδιά στην εξάρτηση.

Το εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε, βρίσκεται σε σήψη και παρακμή, δεν θεραπεύεται. 

Ο δρόμος της ανάπτυξης που συμφέρει τους λίγους είτε στις περιόδους κρίσης είτε σε περιόδους ανάπτυξης, τσακίζει τα λαϊκά στρώματα.

Η κινητοποίηση του λαού, η κοινωνική δυναμική του, αποτελεί τον κρίσιμο παράγοντα για να έχουμε θετικές εξελίξεις για τις πόλεις μας και τη χώρα μας.

Ο καθένας από εμάς μπορεί να βάλει το δικό του λιθαράκι στην κοινή προσπάθεια, να έχει ο λαός αυτά που δικαιούται».