Με αφορμή την ευκαιρία που δίνεται στον γιο Ki-woo να εργαστεί ως καθηγητής αγγλικών στο σπίτι των ευκατάστατων Park, η οικογένεια του Ki-Taek εισέρχεται, όπως τα παράσιτα, στο σπίτι, τη ζωή και την ιδιωτικότητα των εργοδοτών τους. Τα κίνητρα πολλά, οι τρόποι αμφιλεγόμενοι. Σταδιακά αλλά βαθμιαία εκτοπίζονται όλοι οι μέχρι πρότινος εργαζόμενοι από τη συγκεκριμένη οικία και τα ηνία αναλαμβάνει η τετραμελής οικογένεια που έχει ανάγκη να εργαστεί.

Ο πρώτος που κερδίζει την εμπιστοσύνη της κυρίας Park είναι ο γιος. Με συστάσεις από τον φίλο του και δάσκαλο αγγλικών Min hy-uk, δεν δυσκολεύεται να ξεκινήσει μια δουλειά που σίγουρα θα τον βοηθήσει να συνεισφέρει στην οικογένεια. Μαθήματα αγγλικών στην νεαρή Da-hye Park. Mε το πέτρωμα που του έκανε δώρο ο φίλος του για καλή τύχη, ξεκινά τη νέα του σταδιοδρομία.

Η δεύτερη επισκέπτης που ήρθε για να μείνει, είναι η αδελφή του Ki-woo, η οποία με δόλο αλλά και δεξιοτεχνία, προτείνει να κάνει στον μικρότερο γιο των Park θεραπεία τέχνης, διότι – όπως είπε η ειδικός- το χρειάζεται. Η εύπιστη μητέρα που ανησυχεί για τα παιδιά της, συμφωνεί. 

Προκειμένου να μπει και ο πατέρας στο παιχνίδι, με πονηρά μέσα, διώχνεται ο οδηγός του κυρίου Park, ενώ η μητέρα Take αναλαμβάνει το ρόλο της οικονόμου- και παίρνει ουσιαστικά τα ηνία του νοικοκυριού της κυρίας Park, η οποία είναι αρκετά απασχολημένη με κοινωνικές συναναστροφές, εκδηλώσεις και ευχάριστες δραστηριότητες της εύπορης νυν νεαρής οικοδέσποινας. 

«Η οικονόμος στη θέση της οικονόμου» εξοικειώνεται γρήγορα με το χώρο και τις νέες συνθήκες και, παρατηρώντας τις δύο οικογένειες να δραστηριοποιούνται στο ίδιο σπίτι (στο οποίο, όλοι οι καλοί χωράνε), θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς πως, η δολιότητα με την οποία οι Taek κατοχύρωσαν τις θέσεις εργασίας τους, υπήρξε μηδαμινή, μπροστά σε τόση ευδαιμονία.


Ώσπου, η μέχρι πρότινος οικονόμος του σπιτιού, επιστρέφει στα παλιά της λημέρια και αποκαλύπτει στην οικογένεια ένα μυστικό που δύσκολα μπορεί να παραμείνει μυστικό. 

Παλιοί και νέοι εργαζόμενοι στο σπίτι των Park, βρίσκονται ξαφνικά σε μια σχέση αλληλεξάρτησης και απόλυτου διχασμού συμφερόντων. 

Όσο για τους Park, οργανώνουν εκδρομές, επιστρέφουν στο σπίτι για τις καθημερινές τους ενασχολήσεις, συνεχώς πηγαινοέρχονται από τη μία ευχάριστη δραστηριότητα στην άλλη, χωρίς όμως να γίνεται αντιληπτή στον θεατή κάποιου είδους οικειότητα μεταξύ τους.

Αντιθέτως, οι Taek, ανάμεσα στα προβλήματα, τις δυσκολίες και το άγχος της αβεβαιότητας, είναι δεμένοι όπως μια ομάδα με κοινούς στόχους και συναισθηματικό δέσιμο θα μπορούσε να είναι. 

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τί μπορεί να γίνει στη συνέχεια, ή να αισθανθεί άνετα σε αυτό το πλέγμα γεγονότων και μυστικών δράσεων που έχει προκύψει- εκτός από τους ίδιους τους Park, οι οποίοι από τη μία υπήρξαν εκείνοι που έδειξαν φιλευσπλαχνία σε κόσμο που ήθελε να εργαστεί, από την άλλη όμως ζούσαν στη δική τους φούσκα, χωρίς να τους απασχολούν τα προβλήματα που η φτώχεια μπορούσε να επιφέρει στον διπλανό τους.

Πού βρίσκεται η δικαιοσύνη, σε μια κατάσταση που από την αρχή δεν ξεκινά με ίσους όρους; Πώς ο κάθε κύριος Park να κατανοήσει τη θέση του βιοπαλαιστή Ki-Taek, όταν δεν είναι εκείνος ο οδηγός του αυτοκινήτου, ή εκείνος που καλείται να κρύψει τους επισκέπτες στο υπόγειο;

Πώς να βγεις από μία κατάσταση που ο ίδιος δημιούργησες και πώς να πετύχεις τον στόχο σου, όταν υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι που θέλουν να τον πετύχουν; 

Και, τελικά, με ποια μέσα μπορεί κανείς να κατακτήσει τη ζωή που ονειρεύεται, για τον ίδιο αλλά και για την οικογένειά του;

Εν τέλει, ήταν οι Park ευτυχισμένοι; Ήταν το σπίτι η αιτία της ευδαιμονίας όλων των πρωταγωνιστών;

Μια παραγωγή καλοσχεδιασμένη, από πλευράς σεναρίου αλλά και σκηνοθεσίας. Με μαύρο χιούμορ, δράση, προβληματισμό αλλά και ανατροπές, παρουσιάζει τη φτώχεια σε αντιπαράθεση με τα πλούτη, τα κίνητρα κάθε ανθρώπου ανάλογα με τις ανάγκες του

Σε μια πολύ ισορροπημένα παρουσιαζόμενη πλοκή, προκαλεί στο κοινό προβληματισμούς περί δικαιοσύνης, αξιοπρέπειας και προσδοκιών.

Κάθε χαρακτήρας με τις δικές του ιδιαιτερότητες, προκαλεί γέλιο, κλάμα αλλά και σκέψη, καθώς, εκεί που τον συμπαθούσες, ξαφνικά σου έγινε αντιπαθής.

Σε ποιόν να δοθεί δίκιο και σε ποιόν άδικο, όταν όλες οι καταστάσεις είναι τόσο αμφιλεγόμενες, όσο και στην πραγματική ζωή;

Δεν είναι εφικτό ο θεατής να μην νιώσει πως ταυτίζεται.

Πρόκειται σίγουρα για μια ταινία που σε αφήνει με κομμένη την ανάσα, τόσο για την δόμηση των γεγονότων, όσο και για την συναισθηματική κλιμάκωση.

Τα σχόλια δικά σας.

Παράσιτα / Parasite (2019)

Σκηνοθεσία: Joon-ho Bong 

Σενάριο: Joon-ho Bong, Jin Won Han
Πρωταγωνιστούν: Song Kang- ho, Lee Sun- kyun, Cho Jeo- jeong,  Choi Woo- shik, Park So-dam
Διάρκεια: 132’

Είδος: Μαύρη κωμωδία, Σατιρική Περιπέτεια, Οικογενειακό Δράμα, Θρίλερ

Χώρα Παραγωγής: Νότια Κορέα

Χρώμα Παραγωγής: Έγχρωμο

Έτος Παραγωγής: 2019

Περιγραφή: Η ταινία αυτή πραγματεύεται την αντιπαράθεση πλούτου και φτώχειας, η οποία αντικατοπτρίζεται στην προσπάθεια μιας οικογένειας να βγάλει τα προς το ζην, εισερχόμενη στο σπίτι των ονείρων τους- στο οποίο όμως, άλλοι είναι οι κάτοικοι. Με ποιους τρόπους οι Ki-Taek θα κατορθώσουν να πάρουν μία γεύση από μια περισσότερο άνετη ζωή;Parasite [Official Trailer] – In Theaters October 11, 2019