Στόχος του Δήμου και του Πολιτιστικού Οργανισμού είναι να κατορθώσει μέσα στους επόμενους μήνες ανακαινίσει και να αναβαθμίσει μία από τις βασικές πολιτιστικές κτιριακές υποδομές της Πάτρας που αποτελεί ταυτόχρονα και σημείο αναφοράς για το ιστορικό κέντρο της πόλης

Πρόκειται για το κτίριο του Δημοτικού Ωδείου στην Αράτου και Μαιζώνος, ένα κλασικό δείγμα της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής που αποτελεί την βασική πτυχή της πολιτιστικής ταυτότητας και κληρονομιάς της πόλης. 

Στο κτίριο του Δημοτικού Ωδείου ο ανάδοχος, ως γνωστόν, ήδη έχει μπει και έχει ξεκινήσει εργασίες για τη συντήρηση και την επισκευή ενός νεοκλασικού στολιδιού για την πόλη το οποίο είχε φτάσει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας καθώς εδώ και δεκαετίες δεν του είχε γίνει καμία συντήρηση, με αποτέλεσμα να είχε υποστεί ζημιές που επέβαλαν την εκκένωση του. 

Μέσα στο επόμενο διάστημα ο Πολιτιστικός Οργανισμός αναμένεται να ανακοινώσει το νέο κτίριο που θα στεγάσει το Δημοτικό Ωδείο για το διάστημα που θα συνεχίζονται οι εργασίες σε αυτό της Αράτου. Σύμφωνα με πληροφορίες στον Πολιτιστικό Οργανισμό έχουν γίνει τρεις προσκλήσεις ενδιαφέροντος για τον σκοπό αυτόν, τις οποίες αυτό το διάστημα αξιοποιεί η αρμόδια επιτροπή που έχει οριστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο. 

Πρόκειται για επίσης τρία νεοκλασικά κτίρια που βρίσκονται στο κέντρο της Πάτρας, κάτι που θα διευκολύνει τους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου στις μετακινήσεις τους και δεν θα τους δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα τρία υποψήφια κτίρια είναι αυτό της Μαιζώνος και της Κολοκοτρώνη (ένα κτίριο που βρίσκεται σε μία από τις πιο εμπορικές γωνίες του κέντρου και συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες αυτό έχει τον πιο πλήρη φάκελο), αυτό της Ρήγα Φεραίου και Αράτου (απέναντι από την πλατεία Όλγας) και τέλος η πρώην στέγη του ξενώνα του ΜΚΟ Praxis στην Σατωβριάνδου και Ρήγα Φεραίου (στεγαζόταν και παλιά εκεί το Δημοτικό Ωδείο). 

Σε χώρο αντάξιο της ιστορίας και του έργου του

Μέσα στο επόμενο διάστημα αφού ανακοινωθεί το κτίριο που θα στεγάσει προσωρινά το Δημοτικό Ωδείο θα γίνει και η μεταεγκατάσταση του πολιτιστικού αυτού φορέα που αποτελεί ένα φωτεινό κύτταρο για τον πολιτισμό της πόλης. 

Το Δημοτικό Ωδείο, έτσι, θα στεγαστεί σε ένα αντάξιο χώρο της ιστορίας, του έργου και του βεληνεκούς του. Για την ώρα γίνονται τα μαθήματα του ωδείου γίνονται στην κτίριο της Δημοτικής Μπάντας (κοντά στον Άγιο Διονύση) και στο Δημοτικό της πλατείας Ανδρούτσου στο Βλατερό όπου στεγάζεται και ο Παγκαλαβρυτινός Σύλλογος. 

Σε ότι αφορά όμως τις εργασίες και το πότε θα παραδοθεί ανακαινισμένο το νεοκλασικό της Αράτου και Μαιζώνος, αυτό είναι ένα θέμα που θα κρατήσει μήνες. Το νεοκλασικό αυτό έχει τοιχογραφίες, ανάγλυφα και έναν χαρακτήρα που δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αλλοιωθεί, αλλά να παραδοθεί σε καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν. 

Αυτό όμως απαιτεί εξειδικευμένη και λεπτομερειακή δουλειά από τα συνεργεία και κατά συνέπεια χρόνο. Οι εργασίες, άλλωστε, γίνονται με την συνεργασία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και των υπαλλήλων της.