Κατά της πρακτικής της αποτέφρωσης είναι η Εκκλησία και ακριβώς λίγο μετά την έναρξη της λειτουργίας του πρώτου αποτεφρωτηρίου στην χώρα, η Εκκλησία αποφάσισε να μοιράσει φυλλάδια για να ενημερώσει τους πιστούς πως είναι κατά της εν λόγω πρακτικής.

Στο μεταξύ, πέραν της πρακτικής της αποτέφρωσης των νεκρών, το ζήτημα της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών, για το οποίο αναμένονται οι ενέργειες του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, απασχόλησε την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Σύνταξη και αποστολή «ενημερωτικών» φυλλαδίων
Για το ζήτημα της αποτέφρωσης η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας αποφάσισε την σύνταξη και την αποστολή φυλλαδίου προς τους πιστούς, με στόχο κυρίως ενημερωτικό και όπως τονίζει: «Επί του θέματος δε αυτού, εμμένει ως οφείλει στην δογματική διδασκαλία της Αγίας Γραφής και της Ιεράς Παραδόσεως της Αγίας μας Εκκλησίας που τελεί υπό το φως της Αναστάσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού».

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος συνήλθε από την Δευτέρα 4 έως και σήμερα 6 Νοεμβρίου, υπό την προεδρία του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου.

Η ανακοίνωση της Εκκλησίας
Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση ανέφερε: «Απεφάσισε την σύνταξη και την αποστολή φυλλαδίου ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ προς ενημέρωση όλων περί της καύσεως και της αποτεφρώσεως των νεκρών, επί του θέματος δε αυτού εμμένει ως οφείλει στην δογματική διδασκαλία της Αγίας Γραφής και της Ιεράς Παραδόσεως της Αγίας μας Εκκλησίας που τελεί υπό το φως της Αναστάσεως του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού».