Η Ρωσία με κανέναν τρόπο δεν θα συνεργασθεί με τις ΗΠΑ στο ζήτημα των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της Συρίας, επειδή αυτά αποτελούν περιουσία του συριακού λαού, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Βερσίνιν.

Η τοποθέτηση αυτή ήρθε ως σχόλιο σε δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε σχέδιο βάσει του οποίου στην Συρία θα παραμείνουν τουλάχιστον 800 Αμερικανοί στρατιώτες, στις βασικές αρμοδιότητες των οποίων θα είναι να εγγυηθούν τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών.

Ξεκάθαρη η Ρωσία

«Στο ζήτημα του συριακού πετρελαίου δεν πρόκειται να συνεργασθούμε με τους Αμερικανούς. Πρόκειται για συριακό πετρέλαιο, δηλαδή για περιουσία όλου του συριακού λαού» δήλωσε ο Βερσίνιν, προσθέτοντας ότι «είμαστε πεπεισμένοι ότι ο συριακός λαός είναι αυτός που πρέπει να διαχειρίζεται τον φυσικό του πλούτο, περιλαμβανομένου και του πετρελαίου».

Ο Σεργκέι Βερσίνιν, είπε επίσης ότι στο άμεσο μέλλον θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με βάση το σχήμα της Αστάνα για την διευθέτηση της συριακής κρίσης. Απαντώντας στο ερώτημα αν ο ρωσικός στρατός είναι έτοιμος να συνδράμει τον συριακό στρατό ώστε να ανακτήσει τον έλεγχο των στρατοπέδων στα οποία κρατούνται αιχμάλωτοι τζιχαντιστές, την φύλαξη των οποίων έχουν οι Κούρδοι, ο Βερσίνιν υπογράμμισε ότι η Μόσχα γενικά συνδράμει την Δαμασκό ώστε να αποκτήσει τον έλεγχο της επικράτειας της χώρας.