Υλικά
  • 700 γρ. πατάτες
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
  • 1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 180 γρ. cheddar τριμμένο
  • 1 αυγό
  • αλάτι
  • μαύρο πιπέρι
  • Σπορέλαιο για τηγάνισμα

Πανάρισμα:

  • 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • 300 γρ. παξιμάδι τριμμένο ή φρυγανιά
Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε νερό με 1 κ.σ. αλάτι και βράζουμε τις πατάτες με την φλούδα μέχρι να μαλακώσουν. Τις βράζουμε με την φλούδα γιατί έτσι δεν συσσωρεύει παραπάνω υγρά η πατάτα στο εσωτερικό της. Ελέγχουμε τις πατάτες τρυπώντας τες με ένα μαχαίρι. Όταν έχουν βράσει τις βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό και ξεφλουδίζουμε. Έπειτα τις λιώνουμε με ένα πιρούνι ή στο μούλτι μέχρι να πάρουμε τον πουρέ. Περιμένουμε ελαφρώς να κρυώσει. Σε ένα μπολ βάζουμε μέσα τον πουρέ πατάτας, το σκόρδο, τον μαϊντανό, το τσένταρ, το αυγό, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σε ένα πιάτο ρίχνουμε το αλεύρι, σε ένα άλλο τα αυγά και τέλος σε ένα τρίτο το παξιμάδι. Χρησιμοποιούμε το scoop του παγωτού ή ένα κουτάλι και παίρνουμε από το μείγμα, πλάθουμε μπαλάκι, το βάζουμε πρώτα στο αλεύρι, έπειτα στο αυγό και τέλος το ρολάρουμε στο παξιμάδι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με όλο το μείγμα μέχρι να τελειώσει. Στρώνουμε μία πιατέλα με λαδόκολλα και εκεί απλώνουμε τις κροκέτες. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 30 λεπτά μέχρι να σφίξουν. Σε μία βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε αρκετό σπορέλαιο, περιμένουμε να ζεσταθεί καλά και τότε αφαιρούμε τις πατατοκροκέτες από το ψυγείο και τις τηγανίζουμε λίγες λίγες κάθε φορά ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία του τηγανίσματος. Τηγανίζουμε για 3 λεπτά μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνειά τους. Αφήνουμε τις κροκέτες σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν από τα περιττά λάδια και έπειτα απολαμβάνουμε!

Πηγή: syntageseleni.gr