Πάνω από 6.500 πρόσφυγες αναμένεται να έρθουν στη Δυτική Ελλάδα με βάση τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στους δημοσιογράφους για τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. 

Σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο κ. Πέτσας, τίθενται συγκεκριμένα όρια στον αριθμό των προσώπων που θα μεταφερθούν σε κάθε περιοχή και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πάνω από 1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια, έτσι ώστε να υπάρξει μία ισόποση κατανομή στην ενδοχώρα. 

Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Πέτσα, ενισχύονται οι υποδομές και οι υπηρεσίες στις τοπικές κοινωνίες, ώστε να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της έκτακτης φιλοξενίας. Τι σημαίνει όμως αυτό το «1% του πληθυσμού ανά περιφέρεια» στην πράξη;

Για πόσες χιλιάδες πρόσφυγες ανά περιφέρεια μπορούμε να μιλήσουμε με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό; Ας δούμε πώς κατανέμεται ο πληθυσμός ανά περιφέρεια με βάση την τελευταία απογραφή πληθυσμού της χώρας το 2011, σύμφωνα με το pontiki. 


Με βάση λοιπόν τον πίνακα, οι περιφέρειες θα έχουν "πλαφόν" στην υποδοχή προσφύγων ως εξής:

- Στην Αν. Μακεδονία-Θράκη το όριο είναι 6.000 πρόσφυγες

- Στην Κεντρική Μακεδονία 18.000 πρόσφυγες

- Στη Δυτική Μακεδονία 2.830 πρόσφυγες

- Στην Ήπειρο 3.360 πρόσφυγες

- Στη Θεσσαλία 7.300 πρόσφυγες

- Στα Ιόνια 2.000 πρόσφυγες

- Στη Δυτική Ελλάδα 6.800 πρόσφυγες

- Στη Στερεά Ελλάδα 5.470 πρόσφυγες

- Στην Πελοπόννησο 5.770 πρόσφυγες

- Στην Κρήτη 6.200 πρόσφυγες

- Στην Αττική 38.000 πρόσφυγες

Πάντως, όπως έχει γίνει γνωστό μέχρι ώρας, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης δεν πρόκειται να φιλονεηθούν πρόσφυγες σε δομή ή σε ξενοδοχεία της Πάτρας, λόγω της ιδιαιτερότητας της θέσης της πόλης και του νέου λιμανιού της.

Επίσης περιφέρειες όπως Ήπειρος και Κεντρική Μακεδονία που θεωρούνται "υπερφορτωμένες", δεν θα επιβαρυνθούν περαιτέρω με νέους πρόσφυγες. Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως φιλοδοξούν να έχουν μετεγκαταστήσει ως το τέλος του 2019 περίπου 10.000 πρόσφυγες.