Έχουν περάσει γύρω στους 13 μήνες από τη στιγμή που τον Σεπτέμβριο του 2018 η Μίνι Περιμετρική μπήκε στην ζωή μας.
Σύμφωνα με τις προσδοκίες που υπήρχαν για αυτό το έργο που ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε σε κυκλοφορία μετά από αρκετά χρόνια, θα έδινε μία μεγάλη ανάσα στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Πάτρας και θα βοηθούσε στο να αποσυμφορηθεί το κέντρο από τα δεκάδες οχήματα που διέρχονται καθημερινά σε αυτό.
Το ερώτημα είναι αν οι προσδοκίες που υπήρχαν για το έργο ευοδώθηκαν και αν ο ερχομός του στην καθημερινότητα της Πάτρας είχε κάποια θετικά αποτελέσματα. Ρωτήσαμε για το θέμα αυτό ένα εκπρόσωπο επαγγελματιών που γνωρίζει καλά το ζήτημα λόγω του επαγγέλματός του, αφού όλη μέρα είναι στους δρόμους, πάνω στο τιμόνι.
"Είναι ένα έργο που έχει φέρει μία ανάσα στο κυκλοφοριακό της Πάτρας, όμως, θα μπορούσε να είχε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα αν επιδιορθώνονταν κάποιες ατέλειες του και αν άλλαζε επιπλέον και η νοοτροπία που έχουμε" τονίζει ο πρόεδρος του σωματείου οδηγών ταξί, Παναγιώτης Σκέντζος. Το μεγάλο πρόβλημα με την Μίνι Περιμετρική έχει να κάνει με την είσοδο στα Ταμπάχανα.
"Εκεί όπως έχουμε επισημάνει από την αρχή που το έργο αυτό παραδόθηκε σε κυκλοφορία θα έπρεπε να φτιαχτεί ένας κόμβος που θα βοηθούσε και θα διευκόλυνε τους οδηγούς. Το έχουμε επισημάνει, αλλά δεν έχει γίνει κάτι μέχρι στιγμής. Αποτέλεσμα αυτού είναι να σχηματίζονται καθημερινά ουρές και να ταλαιπωρούνται οι οδηγοί".
Σύμφωνα με τον κ. Σκέντζο αν διορθωνόταν το θέμα αυτό οι οδηγοί που θα χρησιμοποιούσαν την Μίνι Περιμετρική θα ήταν περισσότεροι. "Είναι ένα έργο που πραγματικά διευκολύνει αφού μέσα σε τέσσερα πέντε λεπτά εφόσον περάσεις την "ουρά" στα Ταμπάχανα, πας στον προορισμό σου. Όμως υπάρχουν αρκετοί οδηγοί που επειδή γνωρίζουν τις δυσκολίες και την καθυστέρηση που θα συναντήσουν ακριβώς σε αυτό το σημείο, αποφεύγουν την Μίνι Περιμετρική".
Είναι και θέμα νοοτροπίας
Πέρα όμως από το πρόβλημα στα Ταμπάχανα υπάρχει και η πτυχή της νοοτροπίας που έχουμε. Οι περισσότεροι από τους Πατρινούς αρέσκονται στο να πηγαίνουν παντού με το αυτοκίνητο τους ή το όχημα τους, αποφεύγοντας να περπατήσουν, έστω και λίγο. Μπαίνουν με το Ι.Χ. τους μέσα στο κέντρο για τα ψώνια τους, μπαίνουν στο κέντρο όταν βρέχει, μπαίνουν για ψύλλου πήδημα.
Αποτέλεσμα η εικόνα της κυκλοφοριακής αναρχίας στο κέντρο, με τα φαινόμενα της παράνομης στάθμευσης, του διπλο - παρκαρίσματος και όλα τα σχετικά να υπάρχει ακόμα στην πόλη και μάλιστα σε ορισμένες ημέρες ή και ώρες το πρόβλημα να επιδεινώνεται σε οδούς που κανονικά θα έπρεπε να είχαν απαλλαγεί από το κυκλοφοριακό φόρτο. "Σίγουρα οι οδηγοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν περισσότερο την Μίνι Περιμετρική για τις μετακινήσεις τους" προσθέτει ο κ. Σκέντζος.
Συμπερασματικά, το έργο της Μίνι Περιμετρικής είναι καλό (αρκεί να διορθωθεί και το θέμα με τα Ταμπάχανα), έχει δώσει μία μικρή ανάσα στο κέντρο, αλλά για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που υπήρχαν αρχικά, το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι να αλλάξουμε και εμείς νοοτροπία. Να αφήσουμε δηλαδή για λίγο το τιμόνι, μπαίνοντας στο κέντρο με τα πόδια.