Ένα από τα σημεία αναφοράς της Πάτρας και από τα πλέον αναγνωρίσιμα της πόλης, πρόκειται να αποκτήσει και πάλι την χαμένη του αίγλη, μετά από τις εργασίες που ετοιμάζουν να ξεκινήσουν τα συνεργεία του δήμου. 

Ο λόγος για το άνθινο ρολόι της πλατείας Τριών Συμμάχων, ένα από τα σημεία της πόλης που εξαιτίας του μέρους όπου βρίσκεται χαρακτηρίζει την Πάτρα στα μάτια του επισκέπτη, αλλά και του τουρίστα.

Το άνθινο ρολόι είναι σε μία από τις βασικές εισόδους του κέντρου της αχαϊκής πρωτεύουσας, εκεί από όπου περνούν όσοι έρχονται από το παλαιό λιμάνι και τον Μόλο της Αγίου Νικολάου, αλλά και όσοι θέλουν να μπουν στο κέντρο, ερχόμενοι από την Αγίου Ανδρέου και τα ξενοδοχεία που υπάρχουν στην βόρεια πλευρά της παραλιακής ζώνης. 

Είναι, δηλαδή, ένα από τα σημεία που θα προσέξουν οι τουρίστες και οι επισκέπτες θέλοντας και μη. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια το άνθινο ρολόι, εξαιτίας της φθοράς και των βλαβών που είχε υποστεί το σύστημα που το λειτουργεί, ήταν χαλασμένο και οι δείκτες του έδειχναν ότι ήθελαν. Το γεγονός αυτό είχε σχολιαστεί αρκετές φορές με καυστικό τρόπο στα social media από ομάδες Πατρινών που ζητούσαν την επιδιόρθωση του. 

Έτσι, μέσα στο επόμενο διάστημα ο δήμος θα προχωρήσει με ειδικό συνεργείο στην ανακατασκευή της λειτουργίας του συστήματος του, σε ένα έργο το οποίο με βάση την τεχνική μελέτη που του έχει γίνει κοστίζει 18.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την μελέτη αυτή που αφορά την συντήρηση και την ανακατασκευή του μηχανισμού του, θα γίνει αντικατάσταση των γραναζιών του, θα κατασκευαστεί βάση για τον μηχανισμό του, θα φτιαχτεί εκ νέου το ηλεκτρικό μοτέρ του μηχανισμού του και των ηλεκτρολογιών του, ενώ θα γίνει αλλαγή των λιπαντικών του και θα επιστρωθούν με ηλεκτροστατική βαφή οι δείκτες, το κουβούκλιο του μηχανισμού και η βάση του.


Είχε πέσει αρκετές φορές θύμα βανδαλισμών

Οι εργασίες αυτές, θα κρατήσουν έξι μήνες από τη στιγμή της υπογραφής της σύμβασης, και κρίθηκαν απαραίτητες από την δημοτική αρχή αφού όσες φορές και αν υπήρξαν παρεμβάσεις για την επιδιόρθωση των δεικτών του δεν είχαν κανέναν αποτέλεσμα, καθώς το ρολόι δεν είχε τύχει της ανάλογης φροντίδας της πόλης τα περασμένα χρόνια και η συντήρηση του ήταν κακή.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχει πέσει αρκετές φορές θύμα βανδαλισμών, με κορυφαίο παράδειγμα αυτό του 2013, όπου επιτήδειοι είχαν κλέψει από το σημείο τον έναν από τους δύο δείκτες του, κάτι που τότε είχε κάνει αίσθηση στην πόλη και όλοι μιλούσαν για παρακμή και εγκατάλειψη.

Ωστόσο, το άνθινο ρολόι συνδέεται εδώ και πολλά χρόνια με την ιστορία της πλατείας Τριών Συμμάχων και με την πόλη, ενώ στο παρελθόν, στις δεκαετίες του '60 και του '70, πρωταγωνιστούσε στα ταξιδιωτικά καρτ ποστάλ για την Πάτρα.

Η αρχική του θέση ήταν απέναντι ακριβώς από το σημείο που βρίσκεται σήμερα, ενώ οι παλιότεροι έχουν να θυμούνται το ρολόι αυτό για την ζωηράδα των χρωμάτων των λουλουδιών του και την όμορφη εικόνα που έβγαζε προς τα έξω για την αχαϊκή πρωτεύουσα. 


Πώς ήταν σε περασμένες δεκαετίες