Θα σωθεί τελικά η ζωή ενός καταδικασμένου σε θάνατο ο οποίος επέζησε του απαγχονισμού του στο Ιράν και κινδύνευε με νέα εκτέλεση, ανακοινώθηκε από τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Η νομιμότητα ενός νέου απαγχονισμού αμφισβητήθηκε από νομικούς και τις διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

"Ο καταδικασμένος που επέζησε, δεν θα εκτελεσθεί και πάλι", δήλωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ ο υπουργός Μοσταφά Πουρ-Μοχαμαντί, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο υπουργός άφησε να εννοηθεί πως μια νέα εκτέλεση θα ήταν κακή για τη φήμη του Ιράν. "Εφόσον επέζησε, δεν θα ήταν αρμόζον να τον απαγχονίσουμε και πάλι", εξήγησε.

Η περίπτωση του Αλιρεζά Μ, ένας 37χρονου που καταδικάσθηκε σε θάνατο για λαθρεμπόριο ναρκωτικών και απαγχονίστηκε στα μέσα Οκτωβρίου, προκάλεσε πολεμική μεταξύ νομικών και ιερωμένων στο Ιράν. Ορισμένοι θεωρούσαν πως η ποινή δεν εφαρμόσθηκε πλήρως, άλλοι υποστήριζαν πως μια νέα εκτέλεση θα ήταν αντίθετη στο νόμο.

Ο καταδικασμένος έμεινε κρεμασμένος επί 12 λεπτά από την αγχόνη πριν κηρυχθεί νεκρός από τον γιατρό της φυλακής του Μποζνούρ, . Η σορός του μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο όμως, σύμφωνα με τον Τύπο, ένας εργαζόμενος εκεί παρατήρησε την επομένη πως ο άνθρωπος εξακολουθούσε να αναπνέει. Μεταφέρθηκε τότε στο νοσοκομείο όπου βρίσκεται από τότε σε κώμα, έχοντας λίγες ελπίδες να επιζήσει.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία είχε ζητήσει να σωθεί η ζωή του καταδικασμένου, τουλάχιστον 508 άνθρωποι έχουν εκτελεσθεί από την αρχή του 2013.

Βάσει της σαρίας, του ισλαμικού νόμου που ισχύει στο Ιράν, ο φόνος, ο βιασμός, η ένοπλη ληστεία, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και η μοιχεία τιμωρούνται με τη θανατική ποινή. Το Ιράν, μαζί με την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ, προβαίνει στο μεγαλύτερο αριθμό εκτελέσεων στον κόσμο.

Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν υποστηρίζει πως οι εκτελέσεις έχουν ουσιαστική σημασία για την διατήρηση της τάξης και πως αυτού του είδους η ποινή δεν εφαρμόζεται παρά μόνον έπειτα από μια εμπεριστατωμένη δικαστική διαδικασία.