Όλα τα παιδιά είναι μοναδικά!

Κάποια, όμως, έχουν ασυνήθιστα προχωρημένες ικανότητες, ώστε να απαιτούν ειδική διαχείριση στο σπίτι και στο σχολείο. 

Μπορεί και εσείς να έχετε παρατηρήσει κάποιες ικανότητες ή χαρακτηριστικά του παιδιού σας, που να το κάνουν να διαφέρει από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του.

Σίγουρα το παιδί σας είναι έξυπνο, μαθαίνει γρήγορα και αναπτύσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς. Μπορεί όμως να είναι και κάτι παραπάνω. 

Μήπως είναι χαρισματικό;

Η έκφραση «χαρισματικό παιδί» είναι συνήθως παρεξηγημένη.

Είναι ο καλύτερος μαθητής της τάξης; Μπορεί και όχι…

Ενδιαφέρεται για όλα τα μαθήματα και του αρέσει πολύ το σχολείο; Μπορεί και όχι…

Είναι ήσυχο, συνεργάσιμο και υπάκουο παιδί; Μπορεί και όχι…

Εξαιρετική ταχύτητα εκμάθησης, εκτενές λεξιλόγιο, δυνατή μνήμη, περιέργεια, ωριμότητα, αίσθηση του χιούμορ, παρατηρητικότητα, ευαισθησία, ζωηρή φαντασία, είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που παρατηρούνται συνήθως στα χαρισματικά παιδιά.

Οι γονείς δυσκολεύονται να κατανοήσουν τι σημαίνει χαρισματικότητα και ποια η επίδρασή της πάνω στο παιδί τους. Τα χαρισματικά παιδιά ξέρουν απλώς ότι διαφέρουν. Συχνά έχουν βιώσει, την ανία και την απογοήτευση που τους δημιουργεί η παραδοσιακή σχολική τάξη η οποία είναι σχεδιασμένη για τις ανάγκες του μέσου όρου. 

Η έκφραση «χαρισματικό παιδί» μπορεί να δίνει κάποια επικύρωση για τα όσα ήδη γνωρίζει ένα παιδί για τον εαυτό του αλλά μπορεί και να δημιουργεί ανασφάλεια, παρεξηγήσεις και ένταση.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ως και 50% των χαρισματικών παιδιών εγκαταλείπουν τις σπουδές τους μέχρι την εφηβεία. Γιατί; Όλα ξεκινούν από την οικογένεια, η οποία πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, ώστε να εντοπίσει εγκαίρως την ιδιαίτερες ικανότητες του παιδιού. 

Τα χαρισματικά παιδιά στο σχολείο, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, σε πολλές περιπτώσεις, κάνουν ενοχλητικές ερωτήσεις ή ξεκινούν εκτός θέματος συζητήσεις, δεν κάνουν τα μαθήματά τους, βαριούνται, δεν συμμετέχουν στις σχολικές δραστηριότητες ή κλείνονται τελείως στον εαυτό τους, απογοητεύονται από την ρουτίνα του σχολείου, κριτικάρουν σκληρά και πολλές φορές απορρίπτουν τους άλλους, έχουν τάσεις υπερβολής σε θέματα του άμεσου ενδιαφέροντός τους, είναι ανυπόμονοι, ισχυρογνώμονες.

Συνεπώς, απαιτείται έγκαιρη αναγνώριση και στοχευμένες παρεμβάσεις για την ανάδειξη και αξιοποίηση των ιδιαίτερων ικανοτήτων των χαρισματικών παιδιών.

Η MENSA είναι ένας παγκόσμιος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, σκοπός του οποίου είναι η αναγνώριση, η υποστήριξη, η έρευνα και η  προώθηση της ανθρώπινης ευφυΐας ως μέσο έκφρασης αλλά και ως μέσο προόδου της ανθρωπότητας.

Η αναγνώριση των χαρισματικών παιδιών, από την ελληνική  MENSA, γίνεται με βάση τα διεθνώς αναγνωρισμένα και αξιόπιστα εργαλεία: WISC V, MENSA IQ Test (FRT).

Ακολούθως, μέσα από τα ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα της ελληνικής MENSA, τα παιδιά:

  • Αναπτύσσουν τις  κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητές τους, σύμφωνα με τις αρχές του Εθνικού Οργανισμού των Χαρισματικών Παιδιών των ΗΠΑ (NAGC). 
  • Διερευνούν τις επαγγελματικές προτιμήσεις και δεξιότητές τους.
  • Ενθαρρύνονται να γνωρίσουν διαφορετικά επιστημονικά πεδία, χρησιμοποιώντας σαν εργαλείο τη διεπιστημονική προσέγγιση του STEAM.

Η ελληνική MENSA, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου, στις 18:00, θα δώσει την ευκαιρία στα άτομα, ηλικίας 10 ετών και άνω, να αξιολογηθούν, σύμφωνα με τα επίσημα τεστ I.Q. Η αξιολόγηση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΙΕΚ ΒΕΡΓΗ  (Ζαίμη 21).

Το Σάββατο στο ΙΕΚ ΒΕΡΓΗ το επίσημο test IQ της MENSA

Η Ελληνική MENSA στο πλαίσιο των σκοπών της, για την αναγνώριση και υποστήριξη της ανθρώπινης ευφυΐα, θα πραγματοποιήσει στην Πάτρα, τα επίσημα τεστ I.Q. εισαγωγής στην MENSA. 

Τα τεστ θα διεξαχθούν υπό την εποπτεία του προέδρου της Ελληνικής MENSA κ. Χρ. Αποστολίδη, το προσεχές Σάββατο 9 Νοεμβρίου και ώρα 18:00, στις εγκαταστάσεις του ΙΕΚ ΒΕΡΓΗ  (Ζαίμη 21).

Το τεστ( FRT - J ) απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 10 έως και 14 ετών, και

το τεστ  (FRT Form A) σε άτομα άνω των 14 ετών.

Τα τεστ αποτελούνται μόνο από σχηματικές παραστάσεις, ώστε να μπορούν να απαντηθούν από όλους (ακόμη και από αυτούς που δεν γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση) και δεν προϋποθέτουν εγκυκλοπαιδικές γνώσεις.

Το κόστος συμμετοχής είναι 30 Ευρώ, ενώ για φοιτητές, μαθητές και ανέργους ΟΑΕΔ 20 Ευρώ.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2610341000, 6942919090.