Σχεδόν 4.800 ασυνόδευτοι ανήλικοι υπολογίζεται ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στις 15 Οκτωβρίου. 

Ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων παρουσιάζει μία αυξητική τάση που ισοδυναμεί με το κύμα της προσφυγικής ροής που εισέρχεται στη Ελλάδα, ένα φαινόμενο που έχει εξελιχθεί σε εθνικό θέμα και αποτελεί πλέον ένας από τους βασικούς πανοκέφαλους της κυβέρνησης για την αντιμετώπισή του. 

Στο ζήτημα όμως των ασυνόδευτων ανηλίκων και της αύξησης του αριθμού τους, αρκεί να σκεφτεί κανείς ενδεικτικά ότι το 2017 ο μέσος όρος που υπήρχαν στηχώρα ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 2.500 παιδιά.

Στην Πάτρα, μια πόλη που έχει δεχθεί το κύμα της μετανάστευσης για μια σειρά ετών, το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων είχε απασχολήσει κυρίως τους αλληλέγγυους και την ΜΚΟ Praxis που φιλοξενούσε για μία σειρά μηνών τα παιδιά αυτά στις δομές της, ενώ πλέον ο ξενώνας αυτός έχει περάσει στη διαχείριση του Διεθνή Οργανισμού Μετανάστευσης. 

Η μεταναστευτική ροή έχει μειωθεί πλέον στην Πάτρα μετά τα μέτρα που έχει πάρει η Αστυνομία και το Λιμενικό με τις αυξημένες περιπολίες μπροστά στα πρώην βιομηχανοστάσια της στο νέο λιμάνι, όμως είναι ένα ζήτημα που παραμένει υπαρκτό.  

Μόνο το περασμένο δεκαπενθήμερο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρχαν στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων της Πάτρας, τουλάχιστον δέκα παιδιά ανήλικα που είχαν προσαχθεί, στο νέο λιμάνι. Τα παιδιά αυτά ενδέχεται να έχουν επιστραφεί πίσω στην Αθήνα, όμως αυτό ελάχιστη σημασία έχει αφού όσο το κύμα της μετανάστευσης και της προσφυγικής ροής συνεχίζεται, θα επιστρέψουν ή θα έρθουν άλλα.

Πρόκειται σίγουρα για το πιο ευάλωτο κομμάτι του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος και όλες οι εκτιμήσεις λένε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα αυξηθεί. Ο αριθμός των μικρών μεταναστών που έρχονται στην Πάτρα, κυρίως από την Αθήνα, αλλάζει συνεχώς με τους ανήλικους να ψάχνουν τρόπους για να διαφύγουν στην Ιταλία, έχοντας πέσει θύματα των κυκλωμάτων διακίνησης. 

Συνήθως πιάνονται από τις αρχές και μετά από μερικές ημέρες τα επιστρέφουν πίσω στην Αθήνα. 

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το μέλλον των παιδιών αυτών

Το σχέδιο που εξήγγειλε η κυβέρνηση και η αρμόδια υφυπουργός για τα θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου έχει να κάνει με τέσσερα βασικά πλάνα για το μέλλον αυτών των παιδιών.

Την παραμονή τους στους προσφυγικούς καταυλισμούς και στα safe zones που υπάρχουν σε αυτούς, την τοποθέτησή τους σε κάποιο ξενώνα φιλοξενίας, τη διαμονή τους σε ξενοδοχεία σε διάφορα σημεία στην Ελλάδα και την προστατευτική τους φύλαξη έως ότου μακροχρόνια κάνουν αίτηση για άσυλο στην Ελλάδα ή υπαχθούν σε καθεστώς οικογενειακής επανένωσης ή μετεγκατάστασης και κατορθώσουν να πάνε σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των ασυνόδευτων ανηλίκων είναι από το Αφγανιστάν (43%) και από το Πακιστάν (25%), ενώ ένα μικρότερο από τη Συρία (9%).

Κατά συνέπεια, με βάση τα όσα ορίζει η κυβέρνηση για τα όρια μεταξύ πρόσφυγα και μετανάστη, οι περισσότεροι από τους ανήλικους αυτούς με δυσκολία θα καταφέρουν να βγάλουν το άσυλο, μη έχοντας τα χαρτιά που χρειάζονται. Οπότε το ζήτημά τους, κατά πάσα πιθανότητα, θα παραμείνει στα εκκρεμή.