Στα ατομικά αγωνίσματα είναι γνωστό ότι η σχέση μεταξύ ενός αθλητή και του προπονητή του, ξεπερνάει τα όρια των αγωνιστικών στόχων που θέτονται κάθε φορά. Γίνεται προσωπική και ο προπονητής παίζει το ρόλο του παιδαγωγού, του ανθρώπου που ο αθλητής τον εμπιστεύεται και που τον έχει μέσα στην καρδιά του. 

Αν αυτό πράγματι ισχύει στα ατομικά αγωνίσματα, τότε στα μαχητικά αθλήματα, η σχέση αυτή μεταξύ αθλητή και προπονητή φτάνει στο ζενίθ της. Δεν είναι τυχαίο που οι αθλητές και ειδικότερα αυτοί που κάνουν πρωταθλητισμό φωνάζουν τον προπονητή τους, δάσκαλο. Κάπως έτσι είναι και η σχέση του Σωτήρη Μιχόπουλου, με το δάσκαλο και προπονητή του στην Έκρηξη Πατρών, Αντώνη Αντωνακόπουλο. 

Αποφασίσαμε να τους πάρουμε μία κοινή συνέντευξη, να μας μιλήσουν και οι δύο, όχι μόνο για τους αγωνιστικούς στόχους που έχουν θέσει, αλλά και για τα σχέδια και τις φιλοδοξίες τους, "σκιαγραφώντας" με αυτόν τον τρόπο τη σχέση που έχουν μεταξύ τους. Ο Σωτήρης Μιχόπουλος, για όσους δεν γνωρίζουν, αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη ελπίδα του tae kwon do σε πανελλήνιο επίπεδο για τα επόμενα χρόνια. 

Όπου και να έχει αγωνιστεί αν και δεν έχει πατήσει καλά - καλά τα 16, έχει σαρώσει. Ο Αντώνης Αντωνακόπουλος τον είχε κοντά του από μικρό παιδί, δούλεψε μαζί του, καλλιέργησε στοιχεία της προσωπικότητάς του και τώρα ο Σωτήρης Μιχόπουλος δείχνει ικανός να ανταποκριθεί στις προσδοκίες, μη φοβούμενος την ευθύνη, αλλά και έχοντας μια ταπεινότητα και ένα σεβασμό. 


Ο νεαρός αθλητής τονίζει για τις τελευταίες εμφανίσεις που έκανε στην Πολωνία και στην Ισπανία. "Μετά το βαθμολογούμενο G1 πρωτάθλημα της Πολωνίας που κατέκτησα το χρυσό μετάλλιο, στην Ισπανία όπου ήμουν μέλος και της Εθνικής Ομάδας κατατάχθηκα στην πέμπτη θέση της Ευρώπης.

Σειρά είχε το Ελληνικό G1 στην Χαλκίδα όπου για ακόμα μια φορά κατέκτησα το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία μου. Επόμενος στόχος της χρονιάς ο οποίος θα είναι και ο τελευταίος για το 2019 είναι το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών (έως 21 ετών) και θα συμμετέχω για πρώτη φορά. Είναι σίγουρα μια πρόκληση για μένα η συμμετοχή μου σε μία τέτοια διοργάνωση καθώς θα παίζω με 5 χρόνια μεγαλύτερους αθλητές από μένα".

Από την πλευρά του ο δάσκαλός του πιστεύει σε αυτόν και φαίνεται αυτό από το γεγονός και μόνο ότι αποφάσισε να τον ρίξει στα... βαθιά. "Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τον αθλητή μου όχι μόνο από το ζήλο και τη θέληση που δείχνει στις προπονήσεις, αλλά και στην αφοσίωση που δείχνει στις οδηγίες μου.

Ο Σωτήρης πιστεύω ότι τώρα αρχίζει να δείχνει τις ικανότητές του και μαζί πάντα με τη σωστή καθοδήγηση που του έχω μπορούμε να ελπίζουμε από αυτόν πολύ μεγαλύτερες διακρίσεις".

Στο πρόσωπο του νεαρού αθλητή του, ο Αντώνης Αντωνακόπουλος είχε διακρίνει από νωρίς στοιχεία που θα του έδιναν τη δυνατότητα να φτάσει ψηλά. "Στοιχεία όπως η εργατικότητά του στις προπονήσεις, η αφοσίωσή του στους στόχους που βάζουμε κάθε φορά και σίγουρα η ατελείωτη θέληση για εξέλιξη" τονίζει ο έμπειρος προπονητής. 


Από την άλλη ο Σωτήρης Μιχόπουλος είδε πράγματα στο tae kwon do και στην Έκρηξη Πατρών που από την αρχή τον κέρδισαν. "Στο τάεκβοντο με έχει κερδίσει η δυναμικότητα του αθλήματος μαζί με την ευστροφία που χρειάζεται να έχεις για να αντιμετωπίσεις τον αντίπαλο σε συνδυασμό με τις σωματικές ικανότητες που οφείλει να έχει ο αθλούμενος.

Η Έκρηξη και ο Προπονητής μου Αντώνης Αντωνακόπουλος μου παρείχαν όχι μόνο όλα αυτά, αλλά τον σεβασμό και την αυτοπεποίθηση πράγματα τα οποία με έχουν φτάσει στο επίπεδο που είμαι τώρα" τονίζει.

Ο νεαρός είναι μαθητής της Β' Λυκείου και στόχος του σε ότι έχει να κάνει με τις σπουδές του είναι να ασχοληθεί με την αθλητική ψυχολογία, σε έναν κλάδο που ακόμα είναι άγνωστος στην Ελλάδα, όμως έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης για το μέλλον. "Σίγουρα είναι αρκετά δύσκολο να συνδυάσεις πρωταθλητισμό και σχολείο, όμως με σωστό προγραμματισμό μπορείς να καταφέρεις τα πάντα" τονίζει ο ίδιος.

Ο Σωτήρης Μιχόπουλος δείχνει αποφασισμένος να προχωρήσει στο δρόμο που έχει χαράξει, ενώ δεν κρύβει την περηφάνια που έχει όταν φοράει το εθνόσημο αγωνιζόμενος με τα χρώματα της εθνικής ομάδας. 

"Είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα και είμαι περήφανος που με το εθνόσημο στο στήθος αγωνίζομαι για την ομάδα μου και για τη χώρα μου προσπαθώντας να κάνω ότι καλύτερο μπορώ" τονίζει, ενώ οι φιλοδοξίες του είναι πάντοτε υψηλές για να μπορεί να εξελίσσεται με αυτόν τον τρόπο. "Θα ήθελα να πρωταγωνιστήσω στο Παγκόσμιο Τάεκβοντο και σίγουρα το όνειρο κάθε αθλητή είναι η υπέρτατη τιμή να εκπροσωπήσει τη χώρα του σε Ολυμπιακούς Αγώνες". 


Ο Αντώνης Αντωνακόπουλος, πέρα από την Έκρηξη, τον έχει δίπλα του και στην εθνική ομάδα, αφού τον τελευταίο χρόνο έχει αναλάβει τις ομάδες των τμημάτων Παίδων/Κορασίδων και Εφήβων/Νεανίδων, ως μέλος του Ομοσπονδιακού τιμ.

Ο ίδιος τονίζει: "Στα Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα που διεξήχθησαν στην Ισπανία Παίδων/Κορασίδων και Εφήβων/Νεανίδων είχα την τιμή να είμαι ομοσπονδιακός Προπονητής και στις δύο Εθνικές Ομάδες.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελληνική Ομοσπονδία μας και τον Πρόεδρο κ. Νίκο Θωμαΐδη για την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν σε αυτό το πολύ δύσκολο πόστο.

Καταφέραμε λοιπόν στους Παίδες να κατακτήσουμε την τρίτη θέση στην Ευρώπη και την τρίτη θέση στη γενική κατάταξη (παίδες/κορασίδες) πράγμα το οποίο δείχνει ότι οι Έλληνες αθλητές έχουν ταλέντο στο άθλημα και σε συνδυασμό με την πολύ καλή δουλειά που κάνουμε στα σωματεία έχουμε και θα έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Στους Έφηβους/Νεάνιδες φτάσαμε στην 9η θέση έχοντας, όμως, πάρα πολλές πέμπτες θέσεις, κάτι που σημαίνει ότι οι αθλητές έμεναν ακριβώς πριν τα μετάλλια".

Όσο για το πώς βλέπει το μέλλον του ελληνικού tae kwon do; "Σίγουρα μπορούμε να δούμε ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις τα επόμενα χρόνια στο άθλημά μας. Ωστόσο, η κατάκτηση ενός Ολυμπιακού μεταλλίου, ακόμα και η πρόκριση στου Ολυμπιακούς, είναι κάτι δύσκολο. Σίγουρα πάντως θεωρώ ότι υπάρχουν αξιόλογοι αθλητές που μπορούν να το διεκδικήσουν".