Ο σχολικός εκφοβισμός και η βία έχουν μπει για τα καλά στα σχολεία της Πάτρας και την διαπίστωση αυτή έρχονται να επιβεβαιώσουν τα περιστατικά που γίνονται κάθε τόσο και που ορισμένα μόνο από αυτά βλέπουν το φως της δημοσιότητας. 

Περιστατικά που πολλές φορές δεν αποκαλύπτονται από τις σχολικές κοινότητες και άλλες έρχονται για να σοκάρουν την τοπική κοινωνία, όπως για παράδειγμα το μαχαίρωμα ενός παιδιού σε σχολείο της Αμαλιάδας που έγινε πρόσφατα και αποτέλεσε θέμα στο πανελλήνιο.

Τον εκτροχιασμό της βίας στα σχολεία και γενικότερα στους κύκλους των μαθητών έρχονται να αποκαλύψουν και τα στοιχεία μιας έρευνας που έγινε στο 1ο Γυμνάσιο Πατρών για τον σχολικό εκφοβισμό. 

Η έρευνα είναι του διευθυντή του γυμνασίου Χρήστου Τέγα και παρουσιάζεται στο φύλλο της εφημερίδας "Πελοπόννησος", με την επιμέλεια της Κατερίνας Τσούμα. Σύμφωνα με αυτή ένα σημαντικό ποσοστό των μαθητών έχει υποστεί bullying και έχει πέσει θύμα ψυχολογικής ή και σωματικής βίας από συμμαθητές του, μέσα στο σχολικό του περιβάλλον. 

Πιο αναλυτικά στο δείγμα της έρευνας συμμετείχαν 173 μαθήτριες και μαθητές των νυχτερινών σχολείων της Αχαΐας (3 Γυμνασίων, 2 Γενικών Λυκείων, 4 ΕΠΑΛ) το σχολικό έτος 2018-2019. Το 65,3% των ερωτώμενων απάντησαν θετικά στην ερώτηση αν έχουν δεχτεί bullying.

Η πλειοψηφία από αυτούς (38,3%) παραδέχθηκε πως έχει εκφοβιστεί κάποια στιγμή στο ηλικιακό διάστημα των 5-11 ετών, ενώ το 85% απάντησαν ότι έχουν δεχτεί bullying κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, ενώ το 41,7% από αυτούς έχει βιώσει εκφοβισμό περισσότερες από μία φορές.

Ο χώρος άσκησης σχολικού εκφοβισμού είναι το προαύλιο (48,3%) και η τάξη (38,3%). Συνολικά, το 83,3 % των εκφοβισμένων βρίσκουν τον σχολικό εκφοβισμό ενοχλητικό, άσχημο ώστε να μην θέλουν να βγουν έξω ή να πάνε στο σχολείο ή τρομακτικό.

Ανιχνεύοντας τους τύπους του σχολικού bullying στα εσπερινά σχολεία, πρώτος έρχεται ο λεκτικός εκφοβισμός (55%). Επιπλέον, το 78,3% των θυμάτων απάντησε αρνητικά για το αν οι ίδιοι έχουν ασκήσει bullying σε κάποιον, ενώ κατά 91,7% έχουν βοηθήσει κάποιον που εκφοβίστηκε στο σχολείο.

Εξάλλου στην έρευνα σημειώνεται ότι παρόλο που ενημέρωσαν κάποιο φίλο, εκπαιδευτικό ή τους γονείς τους, δεν κατάφεραν να σταματήσουν τη βία.