Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την εγκατάσταση των κοινόχρηστων ποδηλάτων στην Πάτρα.

Την επιστροφή του συστήματος ήδη έχει εξαγγείλει ο δήμος Πατρέων με ανακοίνωση του, έχοντας ξεπεράσει τα προβλήματα που υπήρχαν με την καταστροφή των περισσότερων ηλεκτρονικών βάσεων, από την προηγούμενη φορά που είχε υλοποιηθεί πιλοτικά το πρόγραμμα. 

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά αυτή τη στιγμή ο δήμος και η αρμόδια αντιδημαρχία βρίσκεται στο στάδιο της επανάκτησης των 1.500 καρτών που είχαν εκδοθεί. Από τους 1.500 χρήστες ήδη έχουν δηλώσει ότι θέλουν να επανακτήσουν την κάρτα τους οι 250 και η ροή των αιτήσεων δείχνει ότι υπάρχει ένα ζωηρό ενδιαφέρον από τους Πατρινούς για την επιστροφή του συστήματος των κοινόχρηστων ποδηλάτων. 

Όπως μάθαμε από την αρμόδια αντιδημαρχία ο δήμος πέρα από τις 1.500 κάρτες έχει προμηθευτεί επιπλέον άλλες 200 καινούργιες, έτσι ώστε αν το ενδιαφέρον ξεπεράσει κάθε προσδοκία να μην υπάρξει καμία έλλειψη και να εξυπηρετηθούν όλοι οι Πατρινοί που θα ήθελαν να γίνουν χρήστες των κοινόχρηστων ποδηλάτων και του συστήματος που έρχεται για να βάλει στην καθημερινότητα μας το συγκεκριμένο μεταφορικό μέσο. 

Οι ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις των κοινόχρηστων ποδηλάτων θα είναι σε συνολικά 11 διαφορετικά σημεία της Πάτρας, τα περισσότερα εκ των οποίων υπήρχαν και την περασμένη φορά. Πρόκειται για τις εξής θέσεις: Στο νότιο λιμένα Πατρών, στο δημοτικό πάρκινγκ Γ. Καλεντζώτης, στην πλατεία Τριών Συμμάχων, στην πλατεία Γεωργίου Α, στην Αγορά Αργύρη, στην πλατεία Όλγας, στην πλατεία Καποδιστρίου, στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου, στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, στον πεζόδρομο της Τριών Ναυάρχων και στον επιβατικό σταθμό Π. Κανελλόπουλος.

Οι έντεκα αυτές θέσεις έχουν την δυνατότητα φιλοξενίας 80 κοινόχρηστων ποδηλάτων, ενώ αυτή τη στιγμή ο δήμος στις αποθήκες του διαθέτει, γύρω στα 70. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το σύστημα έχει την τεχνολογική δυνατότητα για να γνωρίζει τα προσωπικά στοιχεία όλων των χρηστών - κατόχων των καρτών και κατά συνέπεια να ενημερώνει τους αρμόδιους να παρεμβαίνουν όταν υπάρχει κάποια παράβαση των κανονισμών.


Ένα στοίχημα για την πόλη

"Είναι ένα στοίχημα για την πόλη η επιστροφή των κοινόχρηστων ποδηλάτων που έρχεται για να ταυτιστεί με τις παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν στο κέντρο της Πάτρας, με την δημιουργία ποδηλατοδρόμων και την μείωση της χρήσης οχημάτων" τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μιχάλης Αναστασίου.

Αν η πόλη το κερδίσει θα δοθούν κίνητρα για την μεγαλύτερη χρήση των ποδηλάτων στην καθημερινότητα στο κέντρο, γεγονός που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των δημοτών". 

Πάντως, σε ότι έχει να κάνει με τους βανδαλισμούς που την προηγούμενη φορά έφεραν το σύστημα αυτό νοκ αουτ ο κ. Αναστασίου τονίζει: "Υπάρχει σχέδιο για την προστασία και τη φύλαξη τους. Όμως πάνω από όλα το θέμα αυτό έχει να κάνει με την παιδεία και τον πολιτισμό μας. Εμείς οι ίδιοι θα πρέπει να προστατεύουμε τα κοινόχρηστα ποδήλατα και να φροντίσουμε για να καθιερωθεί αυτό το σύστημα σε θεσμό".