Το κτίριο που ήταν να στεγαστεί η παλιά Νομαρχία της Αχαΐας, έχει σαν σκοπό της να αξιοποιήσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αφού πρώτα διεκδικήσει την κυριότητα του. 

Πρόκειται για μία πονεμένη υπόθεση για την Πάτρα. Το ακίνητο που βρίσκεται στην γωνία της Καραϊσκάκη και της Πατρέως είναι ένα από τα ομορφότερα νεοκλασικά που υπάρχουν στο κέντρο της πόλης το οποίο μετά και την ανακαίνιση του τον καιρό που ήταν να πάει να στεγαστεί εκεί η Νομαρχία, είχε γίνει υπέροχο. 

Ωστόσο, από τη στιγμή που η υπηρεσία αυτή καταργήθηκε το κτίριο παραμένει αναξιοποίητο, χωρίς να λειτουργεί. Μάλιστα, αντί να περάσει η κυριότητα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας που το λογικό ήταν να πάρει τα περιουσιακά στοιχεία της Νομαρχίας, το κτίριο με την ανοχή των φορέων της πόλης το είχε πάρει το ΤΑΙΠΕΔ. 

Από τότε παραμένει ερμητικά κλειστό και δεν λειτουργεί τίποτα. Σύμφωνα με τα όσα μάθαμε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σκοπεύει να το διεκδικήσει και ήδη έχει ξεκινήσει επαφές με κυβερνητικά στελέχη για τον σκοπό αυτό, ώστε να υπάρξουν οι αντίστοιχες πιέσεις προς το ΤΑΙΠΕΔ.

Στόχος της Περιφέρειας αφού το κερδίσει πίσω είναι να το ανοίξει και πάλι, δίνοντας μια πολιτιστική κατεύθυνση στην αξιοποίηση του. Το σενάριο, μάλιστα θέλει η λειτουργία του κτιρίου να συνδέεται με τις προσπάθειες που θα κάνει η Περιφέρεια με τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, το 2021. 

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι το κτίριο θα πρέπει να περάσει και πάλι στην Πάτρα, αφού είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτιστικής της κληρονομιάς και της αρχιτεκτονικής ταυτότητας αυτής της πόλης, ενώ θυμίζουμε ότι έχουν δαπανηθεί αρκετά εκατομμύρια ευρώ για την ανασκευή - ανακαίνιση του.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το κτίριο το ζητούσε και η ΕΣΗΕΠΗΝ για να στεγάσει εκεί το Μουσείο Τύπου της, χωρίς όμως να πάρει θετική απάντηση από το κράτος και το ΤΑΙΠΕΔ. Για την ώρα πάντως η εξωτερική όψη του κτιρίου έχει σημαδευτεί από συνθήματα, βωμολοχίες και μπογιές.