Ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη από τα μέλη των Συντηρητικών που τον ανέδειξαν ηγέτη του κόμματος, για το γεγονός ότι απέτυχε να γίνει το Brexit στις 31 Οκτωβρίου.

«Λυπάμαι βαθύτατα», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, που χαρακτήρισε επώδυνη την παράταση του Brexit, επειδή προκαλεί αβεβαιότητα στη χώρα. Ο Τζόνσον είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι το Brexit θα γινόταν στις 31 Οκτωβρίου, δηλώνοντας μάλιστα κάποια στιγμή ότι προτιμούσε να πεθάνει σε χαντάκι παρά να πάρει αναβολή της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. Ομως, όταν η Βουλή των Κοινοτήτων καταψήφισε το πρόγραμμά του για την υιοθέτηση της νομοθεσίας για το Brexit, αναγκάστηκε να ζητήσει παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου από τους Ευρωπαίους.

Σε συνέντευξη στο Sky News, ο Τζόνσον ρωτήθηκε αν θα έπρεπε να απολογηθεί στα μέλη των Τόρις. «Βεβαίως, βεβαίως. Είναι ένα ζήτημα βαθιάς λύπης. Αλλά τώρα πρέπει να προχωρήσουμε και να το κάνουμε. Μόνο αυτή η κυβέρνηση προσφέρει μια συμφωνία έτοιμη και έναν τρόπο υλοποίησής της αμέσως στα μέσα του Δεκεμβρίου, αν εξασφαλίσουμε την πλειοψηφία», είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, ενόψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου. Οι Συντηρητικοί του Τζόνσον προηγούνται στις δημοσκοπήσεις.

Επώδυνη για όλους η παράταση

Ο Μπόρις Τζόνσον τόνισε ότι η καθυστέρηση του Brexit δεν είναι επώδυνη μόνο για τον εγωισμό του, αλλά και επειδή επιχειρήσεις και οικογένειες δεν μπορούν να κάνουν προγραμματισμό, επειδή δεν γνωρίζουν πότε θα γίνει η αποχώρηση από την ΕΕ. Οταν ρωτήθηκε αν οι ψηφοφόροι πρέπει να τον εμπιστευτούν παρότι δεν υλοποίησε την υπόσχεσή του, είπε: «Μην ξεχνάτε τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε αυτό. Συνέβη επειδή το κοινοβούλιο πέρασε έναν νόμο».