Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε το ναυάγιο του "Νέστου", μπροστά από την παραλία του Ψαθόπυργου.

Είναι το ναυάγιο που έχουν εξερευνήσει οι δύτες της Πάτρας και όχι μόνο αρκετές φορές κατεβαίνοντας στον βυθό του και μπαίνοντας στον μαγικό κόσμο της σιωπής του. 

Δεν είναι όμως το μοναδικό ναυάγιο που υπάρχει στις θάλασσες γύρω από την Πάτρα. Υπάρχουν και άλλα πολλά τα περισσότερα εκ των οποίων μας είναι άγνωστα και δεν τα γνωρίζουμε και άλλα που δεν έχουμε μπει στον κόπο να τα εξερευνήσουμε. 

Ένα από τα πιο γνωστά - άγνωστα - στους περισσότερους από εμάς - ναυάγια, είναι αυτό που βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή του ύψους των Αραχωβιτίκων.

Όσοι πηγαίνουν συχνά για μπάνιο στα Αραχωβίτικα έχουν σίγουρα παρατηρήσει ένα αντικείμενο που προεξέχει μέσα στο νερό, ενώ όσοι μένουν στα Αραχωβίτικα ξέρουν την περίπτωσή του, με το κουφάρι του πλοίου να στέκεται χρόνια εκεί, δίπλα στην ακτή, έχοντας μεγαλώσει μαζί με την τοπική κοινωνία. 

Το αντικείμενο αυτό, λοιπόν που φαίνεται από την ακτή, είναι ένα μικρό κομμάτι της πλώρης του πλοίου "Ιωάννης Νομικός" που είχε πέσει και αυτό θύμα των ανελέητων βομβαρδισμών των γερμανικών αεροσκαφών, τον Απρίλη του 1941, όπως και το "Νέστος" που βρίσκεται κάποια χιλιόμετρα πιο δίπλα του.

Το πλοίο αυτό, χτυπήθηκε στις 24 Απριλίου του 1941, μία μέρα μετά από το "Νέστος" (το ναρκαλιευτικό βομβαρδίστηκε στις 23 Απριλίου), ενώ σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν ιστορικές πηγές, μαζί με τα πλοία αυτά, χτυπήθηκαν το πλωτό νοσοκομείο "Ελληνίς" κοντά στη νήσο Οξιά που μετέφερε τραυματίες του Ελληνοιταλικού μετώπου, τα φορτηγά ατμόπλοια «Αθηνά» σε κόλπο μετά τη Ροδινή Ψαθοπύργου και «Ιωάννα» στο λιμάνι της Πάτρας, αλλά και τα επιβατικά «Σπέτσες» στον Ψαθόπυργο και «Ασσήμη» στο Κρυονέρι.

Οι βομβαρδισμοί, βλέπετε, των γερμανικών αεροσκαφών δεν κράτησαν μία μέρα και όταν χτυπούσαν ένα από τα πλοία που έβλεπαν από ψηλά, επανέρχονταν μετά από λίγες ώρες για να το αποτελειώσουν.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το «Ιωάννης Νομικός» ανελκύστηκε μεταπολεμικά, αλλά κάποια κομμάτια του υπάρχουν στο βυθό.

Το κομμάτι της πλώρης του υψώνεται ακόμα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και σύμφωνα με τους κατοίκους του παραθαλάσσιου χωριού, τις περασμένες δεκαετίες, το '60 και το '70, φαινόταν το μεγαλύτερο μέρος της. Πλέον η θάλασσα την έχει σχεδόν σκεπάσει και το μόνο που προεξέχει είναι ένα μικρό κομμάτι. 

Ο Κώστας Γκέρτζος πέταξε από ψηλά με το drone του και το κατέγραψε. Το ναυάγιο σε εξερευνητικό επίπεδο δεν έχει σίγουρα το ίδιο ενδιαφέρον για τους δύτες, όπως το "Νέστος" του Ψαθόπυργου που πλέον έχει γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα. 

Κρύβει όμως και αυτό τη δική του σιωπή, το δικό του κόσμο, τη δική του ιστορία. Βρίσκεται σχεδόν στην ίδια θέση, αυτή που προσάραξε όταν βομβαρδίστηκε ανελέητα από τα γερμανικά junger, προκειμένου να βυθιστεί ήσυχα στα ρηχά νερά της θάλασσας των Αραχωβιτίκων. Ένα ακόμα κομμάτι της ιστορίας του Πατραϊκού και του Κορινθιακού κόλπου που "κοιμάται" στον βυθό. 


ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΤΑ ΑΡΑΧΩΒΙΤΙΚΑ (DRONE). SHIPWRECK JOHN NOMIKOS, ACHAIA, GREECE

Πηγή πληροφοριών: Ο άγνωστος Πατραϊκός