Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει άμεσα την εξόρυξη πετρελαίου με τη μέθοδο fracking, λόγω του κινδύνου να προκληθούν ζημιές σε τοπικές κοινότητες εξαιτίας της πρόκλησης σεισμικών δονήσεων από αυτές τις διεργασίες.

Πρόκειται για εξόρυξη πετρελαίου με τη μέθοδο της διάχυσης νερού και χημικών υπό πίεση σε σχιστολιθικά πετρώματα. «Οι ερευνητικές εργασίες για να καθορισθεί εάν το πετρέλαιο shale μπορεί να αποτελέσει μία νέα ενεργειακή πηγή για τη Βρετανία έχουν πλέον διακοπεί, εκτός εάν υπάρξουν περαιτέρω ενδείξεις πως μπορούν να πραγματωθούν με πλήρη ασφάλεια», αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στην πολιτική του Μπόρις Τζόνσον ενόψει των πρόωρων εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου στη Βρετανία. Εως τώρα, η κυβέρνηση είχε ταχθεί υπέρ της ενίσχυσης της βιομηχανίας παραγωγής καυσίμων fracking, στο πλαίσιο της απεξάρτησης της οικονομίας της από τις εισαγωγές φυσικού αερίου, που χρησιμοποιείται από το 80% των νοικοκυριών στη Βρετανία. Όμως, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εναντιώνονται στην εξόρυξη με αυτή τη μέθοδο, υποστηρίζοντας πως η προώθησή της έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πρόθεση της Βρετανίας να μειώσει τις εκπομπές αερίων που ενοχοποιούνται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Βρετανία: Αναστολή μετά τον σεισμό 2,9 Ρίχτερ

Η απόφαση αυτή κρίθηκε αναγκαία έπειτα από τις εξορύξεις που πραγματοποίησε η βρετανική εταιρεία Cuadrilla κοντά στο Μπλάκπουλ τον Αύγουστο, προκαλώντας σεισμική δόνηση 2,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, προκαλώντας αναστάτωση στον τοπικό πληθυσμό. Ένα κύμα διαμαρτυρίας κατά των εργασιών fracking αναδύθηκε αμέσως στην τοπική κοινωνία, φέροντας στο προσκήνιο επίσης τις διεθνείς διαμαρτυρίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων ενάντια στη μέθοδο αυτή εξόρυξης, που καυτηριάζουν ως επικίνδυνη για το περιβάλλον και τις ανθρώπινες κοινότητες, σημειώνει το ΑΠΕ.