Την πρόθεσή της να τροποποιήσει τις ισχύουσες ρυθμίσεις για το πρόγραμμα σπουδών των θρησκευτικών αλλά και για τον τρόπο απαλλαγής από το μάθημα, ύστερα από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, σύμφωνα με το protothema.

«Θα τροποποιηθούν και οι ρυθμίσεις που αφορούν στο πρόγραμμα σπουδών των Θρησκευτικών και στον τρόπο απαλλαγής από το μάθημα, ώστε να είναι απόλυτα συμβατές με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο καθώς και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» δήλωσε η υπουργός Παιδείας, έχοντας τονίσει προηγουμένως πως το υπουργείο θα αντιμετωπίσει με τρόπο συνεκτικό κάθε ζήτημα που εγείρεται από τις πρόσφατες σχετικές αποφάσεις των δικαστηρίων.

Με αφορμή την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τον ειδικότερο τρόπο απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών, σημειώνεται ότι το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων -σε συμμόρφωση και με την υπ’ αριθ. 1749/2019 πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας- δρομολογεί την τροποποίηση των κείμενων ρυθμίσεων.

Χθες γνωστοποιήθηκε η καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Μάλιστα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) ανέφερε χαρακτηριστικά σε σημερινή του ανακοίνωση: «Η υποχρέωση να αποκαλύψεις τις πεποιθήσεις σου για να απαλλαγείς από τη θρησκευτική εκπαίδευση στο σχολείο είναι αντίθετη προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου»

«Οι αρχές δεν δικαιούνται να επεμβαίνουν στον τομέα της συνείδησης του ατόμου, να ελέγχουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις προσώπων ούτε να τα υποχρεώνουν να τις αποκαλύπτουν», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το ΕΔΑΔ, το οποίο καταδίκασε την Αθήνα για προσβολή των δικαιωμάτων στην εκπαίδευση και στην ελευθερία της συνείδησης και της θρησκείας.

Μάλιστα, γονείς Ελλήνων μαθητών είχαν προσφύγει στο ΕΔΑΔ, διαμαρτυρόμενοι ότι «ήταν υποχρεωμένοι να δηλώνουν επισήμως ότι τα παιδιά τους δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι», σε περίπτωση που ήθελαν να πάρουν απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών, καθώς στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι δικαστές του ΕΔΑΔ έκριναν πως το σύστημα αυτό ενδέχεται να αποτρέπει τους γονείς να ζητούν απαλλαγή από τη θρησκευτική εκπαίδευση, ιδιαίτερα οικογένειες που κατοικούν, όπως αυτές των εναγόντων, σε μικρά νησιά, τη Μήλο και τη Σίφνο, «όπου η τεράστια πλειονότητα του πληθυσμού ανήκει σε συγκεκριμένη θρησκεία και όπου ο κίνδυνος στιγματισμού είναι σαφώς πιο αυξημένος απ' ό,τι στις μεγάλες πόλεις».

Οι δικαστές διαπίστωσαν επίσης πως, επειδή δεν υπάρχει πρόταση για μάθημα αντικατάστασης, τα παιδιά «θα χάνουν ώρες μαθήματος μόνο και μόνο επειδή αποκάλυψαν τις πεποιθήσεις τους».