Μια τεράστια τρύπα 70 δισ. λιρών ετησίως θα ανοίξει στη βρετανική οικονομία η συμφωνία που έκλεισε ο Μπόρις Τζόνσον με τις Βρυξέλλες για το Brexit, ενώ όπως εκτιμάται ο μέσος Βρετανός θα δει τα εισοδήματά του να μειώνονται κατά 1.100 λίρες το χρόνο.

Η βρετανική δεξαμενή σκέψης National Institute of Economic and Social Research αποφάσισε να υπολογίσει τον αντίκτυπο της συμφωνίας του Τζόνσον με την ΕΕ, αφού η κυβέρνηση των Τόρηδων αρνήθηκε να κάνει κάτι τέτοιο, υποστηρίζοντας ότι δεν συντρέχει λόγος! Κι όπως απεφάνθησαν οι ειδικοί, ακόμη κι αν προκύψει μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 εμπορική συμφωνία της Βρετανίας με την ΕΕ, κάτι που πολλοί οικονομολόγοι θεωρούν ανέφικτο, το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι συρρικνωμένο «στο διηνεκές» κατά 3,5% ετησίως – ποσοστό που αντιστοιχεί στην ετήσια οικονομική παραγωγή της Ουαλίας (!)- σε σχέση με το αν παρέμενε η χώρα στην Ένωση…

Η έρευνα δίνεται στη δημοσιότητα μετά την απόφαση της πλειοψηφίας των βουλευτών να δώσουν πράσινο φως στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις 12 Δεκεμβρίου και είναι μια από τις πρώτες ανεξάρτητες εκτιμήσεις για το πως θα κινηθεί η βρετανική οικονομία υπό το σχέδιο που συμφώνησε ο Τζόνσον με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Προβάδισμα 10% κατά μέσο όρο δίνουν οι δημοσκοπήσεις στον Τζόνσον

Ο Τζόνσον οδεύει στην εκλογική αναμέτρηση με ένα προβάδισμα 10%, όπως προκύπτει από τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων, που φέρνει τους Συντηρητικούς στο 35%, τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν στο 25% και τους Φιελελεύθερους στο 18%. Τα στοιχεία αυτά βασίζονται στις δημοσκοπήσεις 14 δημοσκοπικών ινστιτούτων και εταιρειών.

Μια άλλη ανάλυση της Best for Britain δείχνει ότι ο Τζόνσον δεν αποκλείεται να εξασφαλίσει διψήφια πλειοψηφία εκτός κι αν οι θιασώτες του Brexit ψηφίσουν με τρόπο που να στερήσει τη νίκη από τους υποψηφίους των Συντηρητικών προκειμένου να εκλεγεί μια ηγεσία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.