«Σφοδρές μάχες» μεταξύ των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ και εκείνων της Τουρκίας διεξάγονται στη βόρεια Συρία με αποτέλεσμα έξι στρατιώτες του συριακού καθεστώτος να σκοτωθούν σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν από «πυρά πυροβολικού» και ένας «εκτελέσθηκε» από Σύρους αντάρτες που υποστηρίζουν τον τουρκικό στρατό σε συγκρούσεις έξω από το χωριό Αλ-Ασαντίγια που βρίσκεται κοντά στα σύρο-τουρκικά σύνορα, αναφέρει η ΜΚΟ. Επίσης το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, επικαλούμενο κουρδικές πηγές, μετέδωσε ότι κατά την διάρκεια των συγκρούσεων ο τουρκικός στρατός και φιλοτουρκικές ένοπλες συριακές ομάδες αιχμαλώτισαν 14 Σύρους στρατιώτες στην κατοικημένη περιοχή Τελ –Ταμέρ. Νωρίτερα σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia είχε μεταδώσει ότι στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας φαίνεται να έλαβαν χώρα οι πρώτες συγκρούσεις μεταξύ τμημάτων του συριακού κυβερνητικού στρατού και του τουρκικού στρατού λίγο πριν τη λήξη της εκεχειρίας και για πρώτη φορά από τις 9 Οκτωβρίου, που άρχισε η τουρκική επίθεση στη μεθοριακή ζώνη με στόχο την εκδίωξη των κουρδικών δυνάμεων από την περιοχή.

Στις 13 Οκτωβρίου το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA είχε μεταδώσει ότι η Δαμασκός σε συμφωνία με τους Κούρδους έστειλε στρατό στην βόρεια Συρία για να αναχαιτίσει τον τουρκικό στρατό. Στις μέρες που ακολούθησαν ο συριακός κυβερνητικός στρατός κατέλαβε χωρίς μάχες μια σειρά πόλεις και χωριά που βρίσκονται στις κουρδικές περιοχές. Μεταξύ τους οι πόλεις Τάμπκα, Μάνμπιτζ , Ράκα και Κομπάνι. Στις 17 Οκτωβρίου τμήματα του συριακού στρατού έφθασαν στα σύνορα με την Τουρκία.

Αντιμέτωπη με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων και την εισβολή της Τουρκίας και των συμμάχων της η διοίκηση της κουρδικής ημιαυτόνομης περιοχής κάλεσε τα στρατεύματα του Άσαντ σε βοήθεια. Η Δαμασκός ανταποκρίθηκε στο αίτημα κι έστειλε δυνάμεις στα σύνορα με την Τουρκία, αλλά οι δύο πλευρές απέφευγαν μέχρι τώρα μια άμεση αντιπαράθεση. Πέραν τούτου η Τουρκία συμφώνησε με τις ΗΠΑ κατάπαυση του πυρός μετά από οκταήμερες επιχειρήσεις κατά των κουρδικών πολιτοφυλακών για να δοθεί ο χρόνος στους Κούρδους μαχητές να αποχωρήσουν. Στη συνέχεια η Τουρκία συναίνεσε με τη Ρωσία, η οποία στηρίζει το καθεστώς Άσαντ, σε μια παράταση της εκεχειρίας και τη διεξαγωγή κοινών περιπολιών στην περιοχή.

Στο μεταξύ η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ετοιμάζεται να ψηφίσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας -παρά τη συμφωνία των κυβερνήσεων Τραμπ και Ερντογάν. Οι κυρώσεις -τις οποίες θα πρέπει να επικυρώσει και η Γερουσία- περιλαμβάνουν απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ συγκεκριμένων Τούρκων αξιωματούχων, διακοπή των παραδόσεων οπλικών συστημάτων στην Άγκυρα και κυρώσεις κατά της τουρκικής τράπεζας Halkbank.

Η εκεχειρία εκπνέει επισήμως σε λίγο, αλλά όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, Κούρδοι μαχητές εξακολουθούν να βρίσκονται στη ζώνη, από την οποία θα έπρεπε σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Άγκυρας να αποχωρήσουν, για να διατηρηθεί η κατάπαυση του πυρός -και συγκεκριμένα στο Μανμπίτζ και το Τελ Ριφάτ. Οι YPG δεν έχουν συναινέσει σ’ αυτή τη συμφωνία, που τους επιβλήθηκε από τους άλλους παράγοντες της σύρραξης. Μετά τη λήξη της εκεχειρίας ρωσικές και τουρκικές δυνάμεις θα περιπολούν στη ζώνη ασφαλείας αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ήδη ότι εν ανάγκη θα αναλάβουν το έργο αυτό μόνες τους οι δυνάμεις της Τουρκίας.