Η πρώτη πόντιση καλωδίου Υπερυψηλής Τάσης 400 kV στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο στη θαλάσσια περιοχή του Ρίου - Αντιρρίου, από το πλοίο "Αριάδνη". 

Η υποβρύχια διασύνδεση στο Ρίο-Αντίρριο αποτελεί ένα εμβληματικό έργο για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις της χώρας, καθώς συνδέει το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της Μεγαλόπολης με τη γραμμή μεταφοράς Αχελώου-Διστόμου. Εντάσσεται στον «Δυτικό Διάδρομο», ένα ιδιαίτερα κρίσιμο έργο συνολικού προϋπολογισμού 105 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αυξήσει την ικανότητα μεταφοράς ρεύματος από και προς την Πελοπόννησο και θα ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην περιοχή.

Η επέκταση και αναβάθμιση του Συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο θα ολοκληρωθεί με τον «Ανατολικό Διάδρομο» που περιλαμβάνει τη διασύνδεση της Μεγαλόπολης με την Κόρινθο και την Αττική. Τα έργα αυτά θα αυξήσουν δραστικά την ικανότητα μεταφοράς ρεύματος από και προς την Πελοπόννησο και θα επιτρέψουν την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ στην περιοχή, θωρακίζοντας την ευστάθεια τάσεων του Νότιου Συστήματος.

Στο παρακάτω βίντεο της ΑΔΜΗΕ, ο Μάνος Μανουσάκης (Πρόεδρος και CEO ΑΔΜΗΕ), ο Xinghua Shi (Αναπληρωτής CEO ΑΔΜΗΕ), ο Γιάννης Μάργαρης (Αντιπρόεδρος ΑΔΜΗΕ) και ο Μανώλης Τσιρόπουλος (Project Manager ΑΔΜΗΕ), μιλούν για το μεγάλο έργο.


IPTO LAYS THE FIRST 400KV SUBMARINE CABLE