Θέμα αντιμετωπίζουν οι μικροί μαθητές του 42ου Δημοτικού Σχολείου της Πάτρας και οι γονείς τους.

Το σχολείο που βρίσκεται πίσω από την πλατεία Χατζή είναι ένα από τα ελάχιστα που τα συνεργεία του δήμου δεν έχουν ανακαινίσει ή συντηρήσει, με αποτέλεσμα οι μαθητές, αλλά και οι εκπαιδευτικοί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα. 

Το κτίριο είναι σε κακή κατάσταση, χρειάζεται βάψιμο και εργασίες συντήρησης στους εσωτερικούς του χώρους, ενώ στο προαύλιο του σχολείου, έτσι όπως είναι δεν, συνίσταται για τα μικρά παιδιά που στην ώρα του διαλείμματος είναι λογικό να θέλουν να τρέξουν και να παίξουν με τους φίλους τους. 

Υπάρχουν μέσα στο προαύλιο "παγίδες", είναι χαρακτηριστικό ότι στην αρχή της σχολικής χρονιάς ένα παιδάκι είχε χτυπήσει, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί θέμα, με τους γονείς να διαμαρτύρονται για αυτή την κατάσταση.

Παράλληλα, παρατηρείται τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες που τα σχολείο είναι κλειστό, εξωσχολικοί να μπαίνουν στο προαύλιο και να κάνουν τα...  δικά τους, αφήνοντας σημάδια της παρουσίας τους, καθώς αρκετές φορές υπάρχει στον χώρο δυσοσμία από ούρα.

Γενικότερα η κατάσταση στο προαύλιο δεν είναι ιδανική για τα παιδιά και για τον λόγο αυτό οι γονείς σκοπεύουν να πάρουν εκείνες τις πρωτοβουλίες που χρειάζεται και να ζητήσουν από τον δήμο να προχωρήσει κάποια στιγμή σε εργασίες συντήρησης, κάτι που έχει κάνει άλλωστε σε έναν σημαντικό αριθμό σχολείων της Πάτρας. 

Το συγκεκριμένο σχολείο, όμως, το οποίο έχει άμεση ανάγκη βελτίωσης του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου του, το έχει αφήσει στην... απ' έξω. Έχει υποσχεθεί, ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τα όσα έχουμε μάθει, ότι θα στείλει σχολικό φύλακα που θα παρέχει και πρώτες βοήθειες σε περίπτωση που κάποιο παιδάκι χτυπήσει.

Βέβαια το ζήτημα είναι να μην χτυπήσει κάποιος μαθητής και να μπορούν οι γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο να είναι ήσυχοι. Όμως από τη στιγμή που δεν έχουν καν ξεκινήσει οι εργασίες που θα έπρεπε να είχαν γίνει και βρισκόμαστε ήδη κοντά στο πρώτο μισό της σχολικής χρονιάς, με τα μαθήματα να μην μπορούν να σταματήσουν αυτή τη στιγμή, κάτι είναι και αυτό. Αρκεί βέβαια να τηρηθεί η δέσμευση του.