Η σορός του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ερρίφθη στη θάλασσα, μετά την αμερικανική επιδρομή εναντίον του αρχηγού της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι του Πενταγώνου στο Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο αξιωματούχος, που μίλησε στο AFP, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες σχετικά με την «ταφή» στη θάλασσα, που θυμίζει εκείνη του Οσάμα μπιν Λάντεν το 2011, μετά τον θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα, σε μια επίθεση επίλεκτων μονάδων του αμερικανικού στρατού στο κρησφύγετό του στο Πακιστάν.

Τρεις αξιωματούχοι, που μίλησαν στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας, δεν αποκάλυψαν πού πραγματοποιήθηκε η ταφή ούτε πόσο διήρκησε, επισήμαναν, ωστόσο, ότι ακολουθήθηκαν θρησκευτικά τελετουργικά. Δύο αξιωματούχοι ανέφεραν πως πιστεύουν ότι τα λείψανά του ερρίφθησαν στη θάλασσα από ένα αεροσκάφος.

Γιατί οι Αμερικανοί ρίχνουν τα πτώματα των τρομοκρατών στη θάλασσα

Ακριβώς όπως έκαναν με τον Μπιν Λάντεν, τον οποίο οι Αμερικανοί αφού εξουδετέρωσαν στο κρησφύγετο του στο Πακιστάν, έριξαν το πτώμα του στην θάλασσα, έτσι έκαναν χτες με τον ηγέτη του ISIS. Πολλοί θα αναρωτιούνται γιατί το κάνουν αυτό οι Αμερικανοί. Προφανώς, η επιλογή αυτή δεν προδίδει περιφρόνηση σε έναν νεκρό, αφού πριν τις ρίψεις προηγούνται θρησκευτικά τελετουργικά. Ο λόγος είναι για να παραμείνει άγνωστο το σημείο της ταφής ώστε να μην μετατραπεί ο τόπος αυτός μελλοντικά σε τόπο λατρείας από τους οπαδούς του. Αν τον έθαβαν σε συγκεκριμένο σημείο τον οποίο θα γινόταν γνωστό, πολύ εύκολα θα μπορούσε να γίνει πόλος έλξης και λατρείας στο μέλλον. Η ταφή στην θάλασσα, οι αμερικανικές αρχές δεν αποκάλυψαν καν που έγινε, αποκλείει οριστικά και τελεσίδικα μια τέτοια προοπτική.