Στην αναμονή βρίσκεται ο δήμος της Πάτρας για το θέμα της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, περιμένοντας σινιάλο από την κυβέρνηση για το πότε θα έρθουν στην αχαϊκή πρωτεύουσα οι άνθρωποι αυτοί που έχουν ξεριζωθεί από τα σπίτια τους και την πατρίδα τους εξαιτίας των πολέμων και των καταστάσεων που υπάρχουν εκεί. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση για το ζήτημα της αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος και της αποσυμφόρησης των νησιών του Αιγαίου, βάζει στην άκρη αυτή τη φορά τις περιφέρειες και το παραπέμπει στους δήμους, χωρίς όμως να λαμβάνει υπόψη την άποψη τους ή ζητώντας τη γνώμη τους. 

Το θέμα έχει να κάνει πλέον αποκλειστικά με τους ξενοδόχους που ενδιαφέρονται ή όχι να μπουν στο πρόγραμμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και να λάβουν τη σχετική χρηματοδότηση. Σύμφωνα με πηγές που προέρχονται μέσα από το υπουργείο, οι αιτήσεις που έχουν γίνει από τους ξενοδόχους της Πάτρας, της Αχαΐας και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδας είναι αρκετές και το ενδιαφέρον δείχνει να είναι μεγάλο. 

Ο λόγος του ενδιαφέροντος αυτού, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, δεν είναι άλλος από το οικονομικό. Τα χρήματα που δίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Μετανάστευσης είναι 12 ευρώ για τον κάθε πρόσφυγα, ενώ προβλέπεται και ένα επιπλέον ποσό για την σίτισή του. Συνολικά το ποσό για τον κάθε πρόσφυγα φτάνει τα 30 ευρώ περίπου. Το επιπλέον κίνητρο για τον ξενοδόχο είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών δίνονται προκαταβολικά και αυτό σε μία περίοδο που τουριστικά είναι νεκρά.

Το μεγαλύτερο μέρος των φιλοξενουμένων θα' ναι από τη Συρία

Θυμίζουμε ότι στην Πάτρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχουν δηλώσει ενδιαφέρον τέσσερα ξενοδοχεία, ένα στην Παραλία, ένα στην Αγιυά, ένα στο Ρίο και ένα στην περιοχή του Βουπρασίου. 

Ωστόσο, οι αιτήσεις είναι περισσότερες, όχι μόνο στην Πάτρα, αλλά γενικότερα στη Δυτική Ελλάδα. Πρόκειται για μικρές ξενοδοχειακές μονάδες που βλέπουν στο πρόγραμμα αυτό μία ευκαιρία για να πάρουν μία οικονομική ανάσα και να εξασφαλίσουν ένα σταθερό έσοδο. Όμως μέχρι ώρας δεν υπάρχει ακόμα καμία ειδοποίηση από το υπουργείο και την κυβέρνηση για το πότε και που θα φιλοξενηθούν πρόσφυγες στη γη της Αχαΐας. 

Το σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό. Οι άνθρωποι που θα έρθουν θα προέρχονται κυρίως από τη Συρία, θα έχουν το άσυλο που τους χαρακτηρίζει πρόσφυγες και θα φιλοξενηθούν τους επόμενους μήνες στα ξενοδοχεία που θα οριστούν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι παρόμοια φιλοξενία σε πρόσφυγες είχε γίνει σε ξενοδοχείο του Ρίου στην Πάτρα πριν από περίπου δύο χρόνια και τότε δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα.