Την ανησυχία τους για την άνοδο της ακροδεξιάς στη Γερμανία κατά τις τοπικές εκλογές στη Θουριγγία, εκφράζουνεκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας, λιγότερο από ένα μήνα μετά την αντισημιτική επίθεση στο Χάλε.

«Η διάβρωση της δημοκρατικής κουλτούρας συνεχίζεται»
Η άνοδος της Εναλλακτικής για τη Γερμανία στη Θουριγγία «είναι ένα νέο τρομακτικό μήνυμα, το οποίο προκαλεί φόβους για νέα ενίσχυση των τάσεων και των νοοτροπιών της ακροδεξιάς στη Γερμανία», δήλωσε ο Κρίστοφ Χόιμπνερ, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Άουσβιτς με έδρα το Βερολίνο, μια οργάνωση που ίδρυσαν επιζήσαντες του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς- Μπίρκεναου.

Δείτε επίσης: Πώς μπορούν να βγουν στη σύνταξη οι μακροχρόνια άνεργοι
«Υπάρχει πρόβλημα στις περιοχές στις οποίες ένα τέτοιο κόμμα γιορτάζει επιτυχίες», σχολίασε η Σαρλότε Κνόμπλοχ πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας του Μονάχου σε ανακοίνωσή της.

«Η διάβρωση της δημοκρατικής κουλτούρας συνεχίζεται», τόνισε.

Με ποσοστό 23,4% το AfD βρέθηκε στη δεύτερη θέση στις τοπικές εκλογές στη Θουριγγία στην ανατολική Γερμανία, πίσω από την αριστερά του Die Linke, αλλά μπροστά από τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, διπλασιάζοντας το ποσοστό του σε σχέση με τις προηγούμενες αντίστοιχες εκλογές του 2014.

«Όποιος ψήφισε το AfD γνώριζε ακριβώς τι έκανε»
Το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση, καθώς το AfD δέχθηκε επικρίσεις μετά την αντισημιτική επίθεση στο Χάλε, στο γειτονικό κρατίδιο της Σαξονίας- Άνχαλτ, όπου ένας νεοναζί προσπάθησε να προκαλέσει μακελειό σε συναγωγή.

Ο Μπγιορν Χέκε υποψήφιος του AfD στο κρατίδιο αυτό, κατηγορήθηκε ότι προετοίμασε το ιδεολογικό πεδίο για τον δράστη με τις τοποθετήσεις του κατά των δηλώσεων μεταμέλειας για τα εγκλήματα των ναζί. Το 2017 ο Χέκε είχε χαρακτηρίσει το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο ως «μνημείο ντροπής».

«Πολλοί ψηφοφόροι στήριξαν ένα κόμμα που προετοιμάζει εδώ και χρόνια το πεδίο για τους αποκλεισμούς και τη βία της ακροδεξιάς», εξήγησε η Κνόμπλοχ, καταγγέλλοντας «την υποτίμηση της ναζιστικής περιόδου, τον ακομπλεξάριστο εθνικισμό» του AfD και την υποκίνηση «στο μίσος εναντίον των μειονοτήτων, ανάμεσά τους και η εβραϊκή κοινότητα».

«Όποιος ψήφισε το AfD γνώριζε ακριβώς τι έκανε», υπογράμμισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ