Μετά από μισό αιώνα κυριαρχίας της Αριστεράς οι ψηφοφόροι στην Ούμπρια, ψήφισαν στις τοπικές εκλογές υπέρ μιας νέας κυβέρνησης υπό την ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαβίνι, σ’ ένα αποτέλεσμα που συνιστά πλήγμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό των Πεντάστερων και του Δημοκρατικού Κόμματος.

Με την υποστήριξη των ακροδεξιών Αδελφών της Ιταλίας και της Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι η υποψήφια της Λέγκας του Σαλβίνι, Ντονατέλα Τεσέι απέσπασε το 57,7% των ψήφων, 20 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον βασικό αντίπαλό τους, τον οποίο στήριζαν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι. «Γράφουμε ιστορία απόψε», θριαμβολόγησε μέσω Twitter μόλις άρχισε να διαφαίνεται η έκταση της νίκης ο Σαλβίνι, που δράττεται κάθε ευκαιρίας για να εξαπολύει βέλη κατά της κυβέρνησης.


Ο Σαλβίνι φαίνεται ότι κέρδισε το στοίχημα που είχε βάλει να εκδιώξει από την εξουσία την αριστερά στην Ούμπρια, εκμεταλλευόμενος την οικονομική κρίση που διέρχεται αυτή η άλλοτε πλούσια περιοχή. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών πραγματοποίησε περιοδεία στην Ούμπρια επί εβδομάδες προωθώντας τη δέσμευσή του να υιοθετήσει ενιαίο φορολογικό συντελεστή, κάτι που πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι δεν αντέχει η οικονομία της Ιταλίας, όμως η Λέγκα επιμένει ότι χρειάζεται για να ανακάμψει η οικονομία της χώρας. Η Ούμπρια είναι η όγδοη περιφέρεια που κατακτά η δεξιά σε τοπικές εκλογές μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου του 2018.

H βαριά ήττα προοιωνίζεται τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό

Αν και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υποστήριξε την Παρασκευή ότι η αναμέτρηση στην Ούμπρια «δεν συνιστά ψήφο για την κυβέρνησή μου», η καταστροφική ήττα των κυβερνώντων κομμάτων είναι σίγουρο ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στον ήδη εύθραυστο συνασπισμό, σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ. Αν και οι ψηφοφόροι δεν ξεπερνούν τους 700.000 στην Ούμπρια, η μικρή αυτή τουριστική επαρχία ήταν επί χρόνια προπύργιο της Αριστεράς.

Ο Σαλβίνι θα εκμεταλλευτεί τη σαρωτική νίκη της Λέγκας για να δείξει ότι η πλειοψηφία των Ιταλών εξακολουθεί να στηρίζει το κόμμα του, μολονότι τράβηξε την πρίζα από την συγκυβέρνηση με το Κίνημα 5 Αστέρων το καλοκαίρι και πέρασε στην αντιπολίτευση. Η επόμενη μεγάλη δοκιμασία για την κυβερνητική συμμαχία των Πεντάστερων με το Δημοκρατικό Κόμμα θα είναι οι τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο σε άλλο ένα προπύργιο της Αριστεράς, την Εμίλια Ρομάνια και την άνοιξη στην Τοσκάνη. Αν και αναλυτές θεωρούν ότι η ήττα στην Ούμπρια δεν θα οδηγήσει σε κατάρρευση την κυβέρνηση, η απώλεια της επαρχίας αυτής δεν αποκλείεται να προκαλέσει νέους επικίνδυνους τριγμούς, σχολιάζει το Politico.