Το όνομά της είναι συνθετικό και το έχει πάρει από το τέσσερα και την πλατεία. Βλέπετε ο αρχικός πυρήνας που σχημάτισε την ομάδα της Quandra team ήταν τέσσερις φίλοι που έκαναν παρκούρ, σε μία πλατεία και συγκεκριμένα στην πλατεία Τριανταφύλλου. 

Από τότε που τα παιδιά αυτά ξεκίνησαν, έχουν αλλάξει πολλά. Το παρκούρ έχει διαδοθεί σε ένα ευρύτερο κοινό που δοκιμάζει και θέλει να το κάνει σπορ και η δική τους ομάδα έχει διευρυνθεί εξίσου.

Αυτή τη στιγμή η ομάδα της Quandra team αποτελείται από τον Χρήστο Καρούσο, τον Δημήτρη Μήτση, τον Κωνσταντίνο Λιάσκο, τον Κώστα Καλανδράκη και τα δύο αδέλφια Ορφέα και Γιώργο Ζαφείρη. 

Η ομάδα κάνει μαθήματα παρκούρ, συμμετέχει σε σεμινάρια, ταξιδεύει στο εξωτερικό για να εξελιχθεί και ταυτόχρονα παίρνει μέρος σε σχετικούς διαγωνισμούς, έχοντας "παρασύρει" μαζί της, σε αυτή την τέχνη της κίνησης αρκετούς νεαρούς Πατρινούς, αγόρια και κορίτσια.

"Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε μέσα από τα μαθήματα που κάνουμε είναι να κατορθώσουμε να συγκεντρώσουμε τα χρήματα που χρειάζονται για να δημιουργήσουμε ένα δικό μας χώρο" τονίζει ο Χρήστος Καρούσος, ένας από τους πυρήνες της ομάδας.

Αυτή τη στιγμή, οι προπονήσεις των μελών της ομάδας γίνονται στην πλατεία Τριανταφύλλου (λέγεται και πλατεία παρκούρ πλέον), στο Νότιο Πάρκο, στους χώρους του Πανεπιστημίου και σε άλλα μέρη της πόλης, όπως στην πλατεία Όλγας, στα Ψηλαλώνια κτλ.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι ο κόσμος της Πάτρας δείχνει να αγαπάει το παρκούρ, αφού το ενδιαφέρον είναι συνεχώς αυξανόμενο και πλέον σε αντίθεση με παλιότερα, υπάρχει ροή. 

"Το παρκούρ για μένα είναι ένας τρόπος ζωής πλέον μετά από δέκα χρόνια που κάνω. Είναι ο τρόπος που σκέφτομαι, ο τρόπος που κινούμαι. Όπως άλλοι περπατάνε, εγώ κάνω άλματα. Είναι ένας τρόπος ζωής που κρύβει μέσα του μία φιλοσοφία.

Όσα εμπόδια και αν υπάρχουν στη ζωή υπάρχει τρόπος να τα ξεπεράσεις. Όπως όταν κάνεις παρκούρ ξεπερνάς τα εμπόδια που συναντάς στο δρόμο σου, έτσι πρέπει να μάθεις να κάνεις και στη ζωή σου.

Τα εμπόδια είναι σαν τις δυσκολίες της ζωής, έτσι τα βλέπω εγώ. Υπάρχουν δύο τρόποι για να προχωρήσεις. Ή να βρεις μια λύση μέσα σε αυτό, με ένα άλμα δηλαδή και να προχωρήσεις ή να βρεις μια λύση τριγύρω από αυτό, κάνοντας δηλαδή ασκήσεις και την κατάλληλη στιγμή όταν είσαι έτοιμος να το ξεπεράσεις. Έτσι γίνεται στη ζωή, έτσι γίνεται και στο παρκούρ".


Σύμφωνα με τον 28χρονο Χρήστο Καρούσο που έχει τελειώσει την σχολή της Αρχαιολογίας, η διαφορά του παρκούρ και του free running είναι αυτή κυρίως: "Το παρκούρ είναι άλματα, το free running είναι όλα αυτά μαζί, αλλά και η τούμπα στον αέρα. Στην Πάτρα όσοι κάνουμε παρκούρ, κάνουμε και free running". 

Το μεγάλο πρόβλημα για τους παρκουρίστες στην Πάτρα είναι ότι δεν υπάρχει ένας χώρος, ένα πάρκο που να απευθύνεται σε όσους αγαπούν ή θέλουν να ασχοληθούν με το άθλημα αυτό. "Είχαμε κάνει μία συνάντηση με τον δήμο για την διαμόρφωση ενός τέτοιου χώρου στην Πάτρα, αλλά έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε και μέχρι ώρας δεν έχει γίνει κάτι. Προφανώς το θέμα έχει ξεχαστεί.

Στην Πάτρα είμαστε ακόμα αρκετά πίσω σε τέτοια θέματα. Όμως τόσο στις πόλεις του εξωτερικού, όσο και στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν χώροι δημόσιοι για να κάνουν παρκούρ". 


Το παρκούρ είναι η τέχνη της φυγής. "Είναι η τέχνη της φυγής, αλλά και η τέχνη της κίνησης. Είναι η τέχνη για να ξεφύγει κάποιος από τα προβλήματα της καθημερινότητας στη σύγχρονη ζωή που υπάρχουν στα μεγάλα αστικά κέντρα" προσθέτει ο Χρήστος Καρούσος. "Το μόνο που χρειάζεται για να ξεκινήσει κανείς παρκούρ είναι το σώμα του. Η θέληση έρχεται μετά από την πορεία των προπονήσεων". 

Το παρκούρ, όπως όλα τα αθλήματα, θέλει τη δική του μορφή ασκήσεων για να μπορέσει κάποιος να αντεπεξέλθει. "Η γυμναστική που κάνουμε για την προετοιμασία για το παρκούρ είναι η λεγόμενη Καλλισθενική, ενώ όταν κάποιος ξεκινά και εξελίσσεται θα πρέπει να έχει στα υπόψη του ότι στην πορεία θα έχει και τραυματισμούς. Είναι οι δυσκολίες που λέγαμε ότι συναντάμε στη ζωή. Έτσι όμως συμβαίνει σε όλα τα αθλήματα". 


Η ομάδα της Πάτρας που ξεπερνά τις δυσκολίες με άλματα και τούμπες στον αέρα! (pics) Η ομάδα της Πάτρας που ξεπερνά τις δυσκολίες με άλματα και τούμπες στον αέρα! (pics) Η ομάδα της Πάτρας που ξεπερνά τις δυσκολίες με άλματα και τούμπες στον αέρα! (pics) Η ομάδα της Πάτρας που ξεπερνά τις δυσκολίες με άλματα και τούμπες στον αέρα! (pics) Η ομάδα της Πάτρας που ξεπερνά τις δυσκολίες με άλματα και τούμπες στον αέρα! (pics) Η ομάδα της Πάτρας που ξεπερνά τις δυσκολίες με άλματα και τούμπες στον αέρα! (pics) Οι φωτογραφίες είναι από την σελίδα της Quandra team στο facebook.

Οι φωτογραφίες είναι από την σελίδα της Quandra team στο facebook.