Τα εστιατόρια με ντονέρ κεμπάμπ στην γερμανική πόλη της Βαϊμάρης έχουν διαταχθεί να αλλάξουν τα μενού τους, μετονομάζοντας ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα τους.

Πρέπει να αλλάξουν το πιάτο κεμπάμπ ντονέρ – γνωστό κρέας που έχει ψηθεί σε κάθετη σούβλα – και πλέον να το ονομάζουν ως Drehspiess im Fladenbrot που στα γερμανικά σημαίνει κρέας σε επίπεδο ψωμί.

Και αυτό γιατί οι αρχές της πόλης αποφάσισαν να εφαρμόσουν με καθυστέρηση 31 ετών μια ομοσπονδιακή κατευθυντήρια γραμμή σχετικά με το τι ακριβώς αποτελεί το κεμπάπ ντόνερ, γνωστό ως «döner» στη Γερμανία.

Το 1988, μια συμβουλευτική επιτροπή για τα τρόφιμα στο υπουργείο Τροφίμων και Γεωργίας της χώρας συνέστησε, στις «κατευθυντήριες γραμμές για το κρέας και τα προϊόντα με βάση το κρέας», ότι το κρέας doner πρέπει να συμμορφώνεται με συγκεκριμένους κανόνες.

Μόνο φυσικοί ενισχυτές γεύσης

Σύμφωνα με εκείνη την οδηγία το κρέας πρέπει να είναι φτιαγμένο από αρνί ή βόειο κρέας και το ποσοστό του κιμά δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60%. Μόνο αλάτι, αυγό, μπαχαρικά, λάδι, κρεμμύδια, γάλα και γιαούρτι μπορούν να προστεθούν.

Το κρέας κεμπάπ που παράγεται στο εργοστάσιο περιέχει κυρίως βιομηχανικές βελτιωτικές γεύσης και συνεπώς δεν ικανοποιεί την απαίτηση αυτή.

Έτσι, πλέον, το γραφείο επιθεώρησης τροφίμων της Βαϊμάρης λέει ότι η αλλαγή ονόματος θα βοηθήσει στην προστασία των καταναλωτών από την παραπλάνησή τους.

Έξαλλοι οι ιδιοκτήτες εστιατορίων

Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων στην πόλη είναι θυμωμένοι με την αλλαγή και λένε ότι οι πελάτες εξακολουθούν να ζητούν κεμπάπ. Λένε ότι το ντονέρ είναι η τουρκική λέξη για το «περιστροφικό» και το κεμπάπ σημαίνει «ψητό κρέας».

Αν και η σύσταση υποβλήθηκε από εθνικό φορέα, μόνο μία ή δύο άλλες γερμανικές πόλεις το επιβάλλουν.

Πηγή: DW