Ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη να θυμόμαστε ότι το Ολοκαύτωμα υπήρξε το ειδεχθέστερο έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας αλλά και να μην εφησυχάζουμε διότι «ο κίνδυνος των νοσταλγών του ναζισμού και του φασισμού ξαναπροβάλλει στην Ήπειρό μας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε την Κυριακή τη νέα πτέρυγα του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, νωρίτερα, είχε επισκεφθεί το θρυλικό αντιτορπιλικό «Βέλος», στη Νέα Παραλία.

Οι εφιάλτες του Β΄Παγκοσμίου δεν έχουν τελειώσει οριστικά

«Δεν πρέπει να υπάρξει σε καμιά περίπτωση εφησυχασμός καθώς οι φωνές υποστήριξης ενός, άκρως διαβρωτικού, ιστορικού αναθεωρητισμού ακούγονται, σήμερα, όλο και πιο δυνατές. Οικοδομούν πάνω στην άγνοια και την αδιαφορία αρκετών Ευρωπαίων συμπολιτών μας το στρεβλό, και άκρως επικίνδυνο, πολιτικό τους «αφήγημα», με το οποίο επιχειρούν να αμφισβητήσουν την, εντούτοις, αδιάψευστη ιστορική πραγματικότητα της διάπραξης του εγκλήματος του Ολοκαυτώματος των Εβραίων από τους ναζί», τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, προειδοποιώντας ότι δεν πρέπει να θεωρούμε ότι οι εφιάλτες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου έχουν οριστικά τελειώσει, όσο δεν έχουν εκλείψει οι συνθήκες, που μπορεί να οδηγήσουν στην επανεμφάνισή τους.

«Πρέπει, λοιπόν, ν' αντιμετωπισθούν στην ρίζα τους οι αιτίες που ρίχνουν νερό στο αυλάκι των θιασωτών των ολοκληρωτικών ιδεολογιών», επεσήμανε ο κ. Παυλόπουλος κι εξέφρασε την ευχή «το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, και υπό τη νέα μορφή του, να μας καθοδηγεί ως φάρος εκπλήρωσης ενός αυτονόητου και διαρκούς χρέους απέναντι στον Άνθρωπο και στην Ανθρωπότητα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η παρουσία του στο Μουσείο είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη των Θεσσαλονικιών εβραίων και όλων των τραγικών θυμάτων του Ολοκαυτώματος, «ανεξαρτήτως εθνικότητας, όπως άλλωστε θα μας θυμίζει, στο διηνεκές, σε λίγον καιρό το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, το οποίο θ' ανεγερθεί στη Θεσσαλονίκη».