Αλλαγές στα διόδια έρχονται τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star Channel, οι αλλαγές θα αφορούν τον τρόπο που θα πληρώνονται τα διόδια, καθώς αναμένεται να καταργηθούν οι στάσεις και το αντίτιμο να πληρώνεται στον τελευταίο σταθμό.

Για παράδειγμα αν ταξιδεύετε από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, το αντίτιμο θα καταβάλλεται μία και μοναδική φορά, στο σταθμό διοδίων στα Μάλγαρα. Με αυτό τον τρόπο θα αποφεύγονται οι καθυστερήσεις, αλλά και οι αργοπορίες στο δρόμο.

Αυτό το σύστημα εφαρμόζεται στην Ιταλία τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια. Πριν από την είσοδο στην εθνική οδό, οι οδηγοί προμηθεύονται από ένα ειδικό κουβούκλιο, το εισιτήριο το οποίο πληρώνουν όταν βγαίνουν από τον δρόμο.

Η πληρωμή του κάθε ποσού που θα καταβάλλουν, θα υπολογίζεται με βάση τη χιλιομετρική απόσταση που διανύουν.

Το πώς θα γίνει εφικτό αυτό τεχνολογικά είναι σχετικά εύκολο. Το ανώτατο στέλεχος της Visa, Bill Gajda είχε αναφέρει σε ανύποπτο χρόνο ότι οι πληρωμές που σχετίζονται με το αυτοκίνητο, όπως το πάρκινγκ, τα διόδια, οι αγορές προϊόντων σε υπαίθριος σταθμούς κλπ, θα γίνονται πλέον χωρίς ανθρώπινη μεσολάβηση. Θα γίνονται δηλαδή αυτοματοποιημένα, καθώς τα αυτοκίνητα διαθέτουν ήδη έξυπνα συστήματα πληρωμών που επικοινωνούν απευθείας με τα αντίστοιχα σύστημα πληρωμών στα μέσα που προαναφέρθηκαν.

Είναι πάντως σαφές ότι και χωρίς τη συγκεκριμένη τεχνολογία, ο στόχος της μίας στάσης μπορεί σαφώς να επιτευχθεί με τα ανάλογα έργα στις εθνικές οδούς.

Πηγή: STAR