Τηλεφωνήματα από τράπεζες είχαν τις περασμένες ημέρες καταστηματάρχες εστίασης, σύμφωνα με πληροφορίες του patrasevents.gr. 

Τι τους ήθελαν; Να τους... βάλουν τιμωρία για τις λιγοστές συναλλαγές που έχουν με τα μηχανήματα pos τους. Όπως το ακούτε! Οι περισσότεροι από τους πελάτες στα καταστήματα εστίασης, στις μικρές τουλάχιστον καφετέριες, πληρώνουν μετρητά και όχι με κάρτα.

Είναι δύσκολο ένας πελάτης να βγάλει κάρτα για καφέ των 1,5 ή των 2 ευρώ ή ακόμα για μία τυρόπιτα και κάτι άλλο που παίρνει στο χέρι, πάνω στην "φούρια" της δουλειάς του. 

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα είπαν στους καταστηματάρχες εστίασης οι υπάλληλοι των τραπεζών τους χρεώνουν ένα ποσό της τάξεως των 3 ευρώ το μήνα (με το ΦΠΑ φτάνει τα 3,75), επειδή οι συναλλαγές που είχαν με το pos τους δεν ικανοποίησαν την τράπεζα που τους πώλησε το μηχάνημα. 

Το ποσό ασφαλώς είναι μηδαμινό και αμελητέο, το θέμα είναι η όλη κίνηση των τραπεζών που έτσι και αλλιώς παίρνουν την προμήθεια τους από κάθε συναλλαγή που κάνει το κατάστημα με το pos του.

Τα τηλεφωνήματα αυτά έκαναν έξαλλους τους καταστηματάρχες που σκοπεύουν να ενημερώσουν για το θέμα και τον σύλλογο τους, τον ΣΚΕΑΝΑ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι μια ακόμα κίνηση των τραπεζών για να πιέσουν την αγορά για την χρήση των pos και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, μειώνοντας σταδιακά την πληρωμή με cash. 

Πάντως, οι αυξήσεις των τραπεζών και τα όσα έχουν αποφασίσει από μόνες τους για τις συναλλαγές τους, έχουν το αρνητικό τους αντίκτυπο και στην εστίαση.  "Πρόκειται για αυξήσεις που είμαστε αναγκασμένοι να απορροφήσουμε εμείς, χωρίς να έχουν καμία επιρροή στον τιμοκατάλογο και στους πελάτες αφού όπως είναι ήδη γνωστό τα καταστήματα εστίασης έχουν κάνει μία προσπάθεια για να διατηρήσουν σταθερές τιμές στα προϊόντα τους. Οι αυξήσεις αυτές των τραπεζών θα πληρωθούν για ακόμα μια φορά από την τσέπη του επαγγελματιών" τονίζει ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ, Σπύρος Στεργίου.