Σε απόσταση αναπνοής από το κάστρο της Πάτρας, βρίσκεται ο επιβλητικός Ιερός Ναός του Παντοκράτορα, που χτίστηκε το 900 μ.Χ. Πρόκειται για μια εκκλησία σημείο αναφοράς για την Άνω Πόλη που κρύβει πίσω της μία μεγάλη ιστορία και μία θρησκευτική συνέχεια που ξεκινά από τα αρχαία χρόνια.

Κτίστηκε πάνω στα ερείπια του Ολυμπίου Διός και ήταν ο πρώτος καθεδρικός ναός της Πάτρας βυζαντινού ρυθμού. Η αρχιτεκτονική του διακρίνεται για τους μολύβδινους και όμορφους τρούλους του, οι τοιχογραφίες του στους εσωτερικούς του χώρους είναι εξαιρετικοί, ενώ εξωτερικά αποτέλεσε αντίγραφο του ναού της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη.

Να σημειώσουμε  ότι κατά την έναρξη της επανάστασης του 1821 οι πρώτες σφαίρες που ρίφθηκαν στην Πάτρα κατά των Τούρκων ήταν από το μολύβι των θόλων του ναού. Μετά την απελευθέρωση κατεδαφίστηκε το τέμενος και ο ναός με διάφορες συμπληρωματικές κατασκευές, επισκευές και αναπαλαιώσεις πήρε την σημερινή του μορφή.

Βάσει διαφόρων στοιχείων και αφιερωμάτων στον ναό η αποκατάσταση του στην σημερινή του μορφή έγινε κατά το χρονικό διάστημα 1835 – 1840.

Κατά καιρούς έχουν γίνει διάφορες συμπληρώσεις και επισκευές με σπουδαιότερη αυτή του 1951 όπου καλύφτηκαν οι τρούλοι με φύλλα χαλκού για την προστασία των αγιογραφιών.

Μαζί με τον Άγιο Ανδρέα ανήκει στους πιο σημαντικούς ναούς της Πάτρας προσελκύοντας καθημερινά δεκάδες πιστούς.


Βίντεο: Κώστας Γκέρτζος