Κύμα βίας πυροδότησαν οι προεδρικές εκλογές στη Βολιβία. Ο Εβο Μοράλες μπορεί σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα να είναι ο νικητής, ωστόσο, η αντιπολίτευση τον κατηγορεί για νοθεία. Η ΕΕ, αλλά και πολλές χώρες ζητούν να διεξαχθεί δεύτερος γύρος.

Νικητής με πολλά παρατράγουδα αναδείχθηκε στη Βολιβία ο Εβο Μοράλες. Σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα της εκλογικής επιτροπής ο σοσιαλιστής πρόεδρος Έβο Μοράλες λαμβάνει απευθείας τη νίκη, από τον πρώτο γύρο, στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, αφού έλαβε το 47,07% των ψήφων έναντι 36,51% του πλησιέστερου αντιπάλου του, του κεντρώου Κάρλος Μέσα, κατά τα δεδομένα που αναρτήθηκαν στον ιστότοπό της.

Η διαφορά 10,56% που εξασφάλισε ο πρώτος αυτόχθονας πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής, στην εξουσία επί σχεδόν 14 χρόνια, σημαίνει πως δεν χρειάζεται να αναμετρηθεί με τον Μέσα, πρώην πρόεδρο, στον δεύτερο γύρο. Η συμμετοχή στην ψηφοφορία ανήλθε στο 88,31%, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

Η αντιπολίτευση και προσωπικά ο Μέσα καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση διέπραξε «νοθεία». Ο Μοράλες από την πλευρά του κατηγορεί την αντιπολίτευση πως επιδιώκει να τον ανατρέψει με «πραξικόπημα».

Μια εκπρόσωπος της εκλογικής επιτροπής της Βολιβίας γνωστοποίησε ότι το 0,01% των ψηφοδελτίων στην περιφέρεια Μπένι κηρύχθηκε άκυρο και ότι θα προγραμματιστεί επαναληπτική ψηφοφορία εκεί τον Νοέμβριο. Η ίδια διευκρίνισε πως το ποσοστό αυτό δεν αρκεί για να ανατραπεί το τελικό αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος του παραρτήματος της εκλογικής επιτροπής στην Μπένι εξήγησε ότι περίπου 500 πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν ξανά.

Ο Μοράλες, ήδη ο πρόεδρος με την πιο μακρά θητεία στη Λατινική Αμερική, εξασφαλίζει έτσι τέταρτη συναπτή θητεία, που σημαίνει ότι θα κυβερνήσει ως και το 2015, ή συνολικά 19 χρόνια.


Ο Κάρλος Μέσα διεμήνυσε ωστόσο ότι αρνείται να αποδεχθεί το αποτέλεσμα, που τόνισε πως περίμενε, και προέτρεψε τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Όλη την εβδομάδα καταγράφονται διαδηλώσεις και επεισόδια σε διάφορες περιοχές της Βολιβίας, με γραφεία της εκλογικής επιτροπής και του κόμματος του Μοράλες, του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS), να έχουν γίνει στόχος επιθέσεων και εμπρησμών.

Το Μεξικό έγινε η πρώτη χώρα που συνεχάρη τον Μοράλες για τη νίκη του. «Η κυβέρνηση του Μεξικού συγχαίρει [τον Μοράλες] για τη νίκη του και του εύχεται κάθε επιτυχία στη νέα θητεία του», ανέφερε ο Μαξιμιλιάνο Ρέγες Σουνίγα, μεξικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, μέσω Twitter. Από την Κυριακή πάντως που διεξήχθησαν οι εκλογές στη Βολιβία σημειώθηκαν στη χώρα σοβαρά επεισόδια.

Δεύτερο γύρο στις εκλογές εισηγείται η ΕΕ

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε να διεξαχθεί δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βολιβία — όπου η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων πυροδότησε καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί νοθείας και βίαια επεισόδια — για να αποκατασταθεί η «εμπιστοσύνη» στη διαδικασία.
Η ΕΕ συμφωνεί «απόλυτα με την εκτίμηση του ΟΑΚ [του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών], κατά την οποία οι βολιβιανές αρχές πρέπει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία καταμέτρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη» και ότι «η καλύτερη επιλογή θα ήταν η διεξαγωγή δεύτερου γύρου για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να υπάρξουν εγγυήσεις για τον πλήρη σεβασμό της δημοκρατικής επιλογής του λαού της Βολιβίας» και «τη διαφάνεια», αναφέρει ανακοίνωση που υπογράφεται από την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) Μάγια Κοτσίγιαντσιτς και δόθηκε στη δημοσιότητα στη Λα Πας.

Ο ΟΑΚ προέτρεψε τη Λα Πας να οργανώσει δεύτερο γύρο της διαδικασίας ακόμη και στην περίπτωση που η καταμέτρηση δείξει πως ο σοσιαλιστής πρόεδρος Έβο Μοράλες κερδίζει από τον πρώτο γύρο τον κοντινότερο αντίπαλό του, τον κεντρώο Κάρλος Μέσα. Ο Οργανισμός έκανε λόγο για προβλήματα στη διαδικασία που «υπονομεύουν» την αναγκαία «αξιοπιστία και τη διαφάνεια».

ΗΠΑ, Βραζιλία και Αργεντινή εκφράζουν επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα
Την ίδια στάση κρατούν και οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Βραζιλίας, της Αργεντινής και της Κολομβίας τάχθηκαν υπέρ της διεξαγωγής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Βολιβία στην περίπτωση που ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) δεν επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα του πρώτου.

Εάν η αποστολή παρατηρητών του ΟΑΚ «δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου, καλούμε την βολιβιανή κυβέρνηση να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο εκλογικό της σύστημα προκηρύσσοντας δεύτερο γύρο» της διαδικασίας, αναφέρει κοινή ανακοίνωση των τεσσάρων χωρών που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ΥΠΕΞ της Κολομβίας.

Τονίζεται ακόμη ότι η Ουάσινγκτον, η Μπογοτά, το Μπουένος Άιρες και η Μπραζίλια θα αναγνωρίσουν «μόνο εκλογικά αποτελέσματα που αντανακλούν αληθινά τη βούληση του βολιβιανού λαού» και ότι «ανησυχούν βαθιά» για τις «ανωμαλίες» που καταγράφηκαν στην διαδικασία καταμέτρησης.