Δημόσια επιστολή προς τον Δήμαρχο Πατρέων κ Κωνσταντίνο Πελετίδη απέστειλε ο Αλέξανδρος  Χρυσανθακόπουλος, επικεφαλής της παράταξης "Πάτρα Διεθνής Σύγχρονη Πόλη" με θέμα «Ίδρυση Διαδημοτικής Επιχείρησης Εργοστασίου Επεξεργασίας Παραγωγής Ενέργειας και Ανακύκλωσης ή παράδοση του Εργοστασίου σε Ιδιωτική Κερδοσκοπική Επιχείρηση». 

 Ο κ. Χρυσανθακόπουλος να πραγματοποιηθεί άμεση συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα. Στην επιστολή του αναφέρει: 

"Εξ αιτίας της ολιγωρίας του Δήμου Πατρέων να αναλάβει πρωτοβουλία μαζί με τους άλλους Δημάρχους, για να ιδρυθεί Διαδημοτική Εταιρεία, που θα κατασκευάσει και θα διαχειριστεί το εργοστάσιο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, παραγωγής ενέργειας και ανακύκλωσης, κινδυνεύει να έλθει ο κερδοσκόπος ιδιώτης επενδυτής, να πραγματοποιηθεί ΣΔΙΤ- Σύμπραξη Δημόσιου (Δημοτικού) και Ιδιωτικού Τομέα και να πληρώνουμε σε αυτόν επιπλέον εισφορά από 40-60 ευρώ τον τόνο, για τα στερεά απόβλητα που θα παραλαμβάνει. Το παράδειγμα του ΣΔΙΤ της Ηπείρου πρέπει να μας παραδειγματίσει. Αυτή η επερχόμενη δυσμενής εξέλιξη θα έχει τεράστιο κόστος για τους δημότες, καθώς θα αυξηθούν κατακόρυφα τα δημοτικά τέλη.                               

Επειδή την επομένη Τρίτη 29 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση συγκρότησης του ΦοΔΣΑ Αχαΐας –Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων- που λόγω πάλι της μακρόχρονης ολιγωρίας και αμέλειας του Δήμου Πατρέων, οδηγήθηκε στην δια νόμου Αναγκαστική Σύμπραξη, οφείλουμε να έχουμε θέση επί του διακυβεύματος: Θα είναι δια-Δημοτικός ο χαρακτήρας του εργοστασίου ή θα προχωρήσει η εξ αδράνειας μεθοδευμένη παράδοση του στον ιδιωτικό κερδοσκοπικό τομέα; Ως γνωστόν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει σχετικό κονδύλι περίπου στα 30 εκ Ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δεν αναληφθεί πρωτοβουλία, τότε για να μην χαθούν τα χρήματα που πρέπει να απορροφηθούν εντός του 2020, θα προκηρύξει τα τεύχη δημοπράτησης για ιδιώτη επενδυτή. Πρόκειται για φανερή μεθόδευση σε εξέλιξη, κάτι που δεν στερεί από τον Δήμο Πατρέων τις ευθύνες που έχει και οφείλει, να αναλάβει αυτός την πρωτοβουλία των κινήσεων.                                                                                                                    

Σας  υπενθυμίζω, ότι στο Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Πατρέων (2015) που εσείς κ Δήμαρχε εισηγηθήκατε και που περιλαμβάνει την μη επιβεβαιωμένη πρόβλεψη, πραγματοποίησης εσόδων για το 2020 από την ανακύκλωση 2 και πλέον εκ Ευρώ, έχετε αφήσει κενό το που θα πάνε τα απορρίμματα, αφού ολοκληρωθεί ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και κλείσει η Ξερόλακκα ως ΧΥΤΑ -Χώρος Υγειονομικής Ταφής. Η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων είναι συμβατική μας υποχρέωση συμμόρφωσης με τους κανόνες-πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έθεσε πλέον εκτός νομιμότητας όλους τους ΧΥΤΑ -Χώρους Υγειονομικής Ταφής και δίνει άδειες μόνο σε ΧΥΤΥ- Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων γεγονός που προϋποθέτει εργοστάσια επεξεργασίας. Για να σταματήσει πλέον να λειτουργεί η Ξερόλακκα ως ΧΥΤΑ, για να μετατραπεί σε ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) και Μονάδα Κομποστοποίησης, πρέπει να λειτουργήσουν οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και να ολοκληρωθεί παράλληλα η κατασκευή του εργοστασίου.

Στα Ιωάννινα κατασκευάστηκε μόλις σε ένα χρόνο. Στο Φλόκα εκτός από το εργοστάσιο, αντί πλέον για τον καταργούμενο ΧΥΤΑ, θα έχουμε νέο Χώρο Υγειονομικής Ταφής  Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Αγαπητέ Δήμαρχε, κάθε καθυστέρηση είναι υπέρ του ιδιώτη επενδυτή, που θα ξοδέψει πολλά και προκαταβολικά, για να πετύχει τον σκοπό του. Επομένως για να προστατέψουμε τα δημοτικά συμφέροντα και να μην γίνουμε κομιστές κερδών στους ιδιώτες επενδυτές, μειώνοντας το εισόδημα των λαϊκών τάξεων, σας καλώ να αναλάβουμε τις συλλογικές ευθύνες μας ως Δημοτικό Συμβούλιο, όχι πλέον στο θεωρητικό επίπεδο καταγγέλλοντας μεγαλόστομα τον καπιταλισμό, αλλά υπερασπιζόμενοι τον Δημοτικό χαρακτήρα της επένδυσης. Όλοι οι άλλοι Δήμαρχοι της Αχαΐας, ανεξάρτητα του αριθμού ψήφων που διαθέτουν στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, δεν μπορούν να προχωρήσουν από μόνοι τους, αφού στηρίζονται αποκλειστικά στην συμμετοχή της Πάτρας, (όγκος παραγόμενων απορριμμάτων) για να είναι βιώσιμο το εγχείρημα κατασκευής και διαχείρισης εργοστασίου επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων. Ο χρόνος δεν είναι ουδέτερος και ο λαός κριτής".