NEWS | 2: Ειδήσεις - 14: Πολιτική

Ευκλείδης Τσακαλώτος: "Η Ευρώπη είναι πρωταθλήτρια στο να μπλοκάρει αποφάσεις"

Thu, 24 Oct 2019 04:06:00 +0300 04:06 Patras Events logo

Μίλησε στη Le Soir

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανησυχεί για τη συχνά αρνητική δυναμική των αποφάσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ πιστεύει ότι η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μία νέα κρίση, αναφέρεται εισαγωγικά στο δημοσίευμα της Le Soir με τίτλο «Η Ευρώπη είναι πρωταθλήτρια στο να μπλοκάρει αποφάσεις».

Υπάρχουν συγκεκριμένα έγγραφα που «σάπιζαν» επί χρόνια στα συρτάρια ευρωπαϊκών χωρών στο πλαίσιο μίας συλλογικής αδράνειας στο Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο προσπαθεί να καθορίσει κοινή νομοθεσία. Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή που αφορά τη φορολογική διαφάνεια  ανά χώρα, που περιγράφεται από ΜΚΟ ως πανάκεια κατά του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού, αλλά επί της οποίας τα κράτη-μέλη δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν επί σειρά τριών ετών. Μεθαύριο θα επιχειρήσουν για πρώτη φορά να συζητήσουν το θέμα αυτό. 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γνωρίζει πολύ καλά την αδράνεια, καθώς ήταν Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας από το 2015 μέχρι τον φετινό Ιούλιο, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές και την εξουσία ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο διεθνής Τύπος δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα, εάν δεν επρόκειτο για την ελληνική κρίση και το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. «Παρ’ όλα αυτά, ήμουν πολύ “θορυβώδης” στο Ecofin», αποκάλυψε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις Βρυξέλλες για να μιλήσει για το μέλλον της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ευρώπη.

«Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερες συζητήσεις στα forum αυτά. Τα δύο πρώτα χρόνια, τα πράγματα ήταν πολύ συντηρητικά. Λίγα θέματα συζητούνταν», εξηγεί και συμπληρώνει «Τα άσχημα νέα είναι ότι αναγνωρίζω κάπως στην ΕΕ αυτό που συμβαίνει με το Brexit: Υπάρχουν πλειοψηφίες που μπλοκάρουν κάθε θετικό αποτέλεσμα. Και είναι ποτέ οι ίδιες πλειοψηφίες».

Χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Κύπρος ενώνουν τις δυνάμεις τους για να κάμψουν τον δημοσιονομικό ζήλο άλλων χωρών, την ώρα που οι βόρειες χώρες συμμαχούν με τη Γερμανία και την Ολλανδία για να απενεργοποιήσουν την ιδέα της αλληλεγγύης στο πλαίσιο ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης.

Στο θέμα αυτό, αυτό που προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις «είναι πολύ απογοητευτικό», ενώ υπήρχαν υποσχέσεις ειδικά από τη Γαλλία και τη Γερμανία. Στον προϋπολογισμό (νέο δημοσιονομικό εργαλείο για επενδύσεις) που θα δημιουργηθεί για τις χώρες της Ευρωζώνης, τα κράτη έχουν διασφαλίσει ότι θα μπορούν να ανακτήσουν το 70% της συμμετοχής τους. Απέτυχαν, επίσης, να συμφωνήσουν στην ιδέα δημιουργίας ενός φακέλου εκτός προϋπολογισμού της ΕΕ με στόχο να υπάρξει ευελιξία για αύξηση του όγκου του στο μέλλον (αρχικά 17 δισ. για 7 χρόνια για 19 χώρες).

«Η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει νέα κρίση», υποστηρίζει ο πρώην Υπουργός. «Αυτό που μου έκανε εντύπωση ως Υπουργού της Αριστεράς είναι ότι οι θέσεις μου δεν απείχαν πολύ από αυτές του Προέδρου της ΕΚΤ. Mario Draghi. Θα ανέμενε κανείς ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ θα ήταν το πιο συντηρητικό άτομο στην αίθουσα, αλλά αυτό δεν ίσχυε στην περίπτωσή του. Αυτό δείχνει ότι ακόμη και οικονομολόγοι και κεντρικοί τραπεζίτες είναι πλέον πιο ευθυγραμμισμένοι με αριστερίζουσες θέσεις».

Ο Έλληνας πολιτικός υποστηρίζει στη συνέχεια ότι με τόσους φακέλους που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε αρχικό στάδιο και σε τεχνικό επίπεδο, η δυναμική των συναντήσεων ήταν τέτοια που «ήταν εύκολο να ισχυριστεί κανείς ότι στηρίζει ένα κείμενο, όταν στην πράξη, σε επίπεδο συνάντησης Μονίμων Αντιπροσώπων, όπου γίνεται η δουλειά, το μπλοκάρει».

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελούσαν τα φορολογικά θέματα, μεταξύ αυτών και ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, που εθεωρείτο ως μέσο τιμωρίας για άσκηση κακής δημοσιονομικής πολιτικής μετά την κρίση, με ορισμένα κράτη να υπονομεύουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ενεργώντας υπογείως. Το Βέλγιο με τον Johan VanOvertfeldt, δεν ήταν ποτέ ξεκάθαρο όσον αφορά τις προθέσεις του, αποκαλύπτει. «Είναι τραγωδία το ότι η Ευρώπη δεν μπόρεσε να συμφωνήσει στην επιβολή ενός τέτοιου φόρου», δηλώνει ο κ. Τσακαλώτος.

Η εφημερίδα διερωτάται, εάν αυτή η εποχή έχει παρέλθει με την ανάληψη από 1ης Δεκεμβρίου της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον Πρωθυπουργό του Βελγίου, Charles Michel, ο οποίος εμφανίζεται διατεθειμένος να θέσει τους δημοσιονομικούς φακέλους σε επίπεδο ηγετών, γεγονός που θα «εκθέσει» περισσότερο τις θέσεις της κάθε χώρας.


Σχετικά άρθρα

ΑΡΧΗ

loader