Είναι βραβευμένη συγγραφέας και δημοσιογράφος, κυρίως γνωστή για το μυθιστόρημά της "Το νησί", το οποίο έγινε μπεστ-σέλερ...

Η Victoria Hislop, της οποίας όλα τα βιβλία έχουν γίνει ανάρπαστα, έχει επανειλημμένα εκφράσει την αγάπη και το θαυμασμό της για την Ελλάδα και μάλιστα διαμένει αρκετό διάστημα σε αυτή.

Μη ξεχνάμε, άλλωστε πως η χώρα μας, έχει σταθεί πολλές φορές ως έμπνευση για τα βιβλία της, με αποτέλεσμα γεγονότα από την ιστορία της να αποτυπώνονται σε σελίδες μυθιστορημάτων.

Έτσι, συνέβη και με το "Όσοι αγαπιούνται". Το τελευταίο βιβλίο της διάσημης συγγραφέως, αναφέρεται στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Μακρόνησο. Μάλιστα, την ερχόμενη Παρασκευή θα παρουσιάσει το νέο της συγγραφικό εγχείρημα στο Discover Bookstore, στην Πάτρα.

Με φόντο την ιστορία της Ελλάδας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Εμφύλιο και τη δικτατορία έως τις μέρες μας, η αγαπημένη συγγραφέας εκατομμυρίων αναγνωστών ξεδιπλώνει, με πολλή αγάπη για την πατρίδα μας, ακόμα μια δυνατή ιστορία.

Με αφορμή αυτήν την εκδήλωση, η Victoria Hislop, μίλησε στο patrasevents.gr...


"Στην Σπιναλόγκα αισθάνθηκα την ανάγκη να δημιουργήσω χαρακτήρες και πλοκή"

P.E.: Κα. Hislop, είστε μια βραβευμένη συγγραφέας και όλα τα βιβλία σας έχουν γίνει ανάρπαστα. Τι επηρέασε περισσότερο την απόφασή σας να ακολουθήσετε τη συγγραφική πορεία;

V.H.: "Η ενάσχόλησή μου με το γράψιμο ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία, αργότερα ασχολήθηκα με την Αγγλική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια η επαγγελματική μου ζωή είχε πάντα να κάνει με το γράψιμο (διαφήμιση, Δημόσιες Σχέσεις, δημοσιογραφία), όμως η απόφαση να γράψω μυθιστόρημα ήρθε πολύ αργότερα. Στις αρχές της τέταρτης δεκαετίας της ζωής μου επισκέφθηκα την Σπιναλόγκα για πρώτη φορά σε διακοπές με την οικογένειά μου και ήταν τότε που αισθάνθηκα την ανάγκη να δημιουργήσω χαρακτήρες και πλοκή. Να γράψω ένα μυθιστόρημα με λίγα λόγια! Θα ήταν συνηθισμένο για εμένα τότε να γράψω ένα άρθρο για μια αγγλική εφημερίδα, όπου θα εξέθετα τα γεγονότα του πρώην λεπροκομείου, όμως η δυναμική του μέρους με υποχρέωνε να γράψω βιβλίο. Οπότε, αν υπήρξε μία συγκεκριμένη επιρροή, αυτή ήταν η ατμόσφαιρα αυτού του ιδιαίτερου, μικροσκοπικού νησιού της Κρήτης".

P.E.: Πώς είναι η καθημερινότητα ενός συγγραφέα;

V.H.: "Η ζωή μου χωρίζεται σε τρία διακριτά μέρη. Πρώτον, στο διάστημα που αφιερώνω στην έρευνα για την ιστορική περίοδο της εκάστοτε ιστορίας μου, δεύτερον, στο διάστημα που χρειάζομαι για να γράψω το μυθιστόρημα και τρίτον, όταν ταξιδεύω στα μέρη που έχει εκδοθεί το βιβλίο μου για να μιλήσω γι' αυτό και να συναντήσω τους αναγνώστες μου.

Στις δύο πρώτες φάσεις, βρίσκομαι είτε σε μια βιβλιοθήκη του Λονδίνου (καθημερινά με το που ανοίγει) είτε στην Ελλάδα (συνήθως στην Κρήτη ή στην Αθήνα)".


"Το "Όσοι αγαπιούνται" είναι ίσως το καλύτερο βιβλίο μου"

P.E.: Γνωρίζετε από την αρχή, το τέλος της κάθε ιστορίας που γράφετε ή σας οδηγούν οι ήρωές σας;

V.H.: "Πριν ξεκινήσω δημιουργώ ένα χάρτη του βιβλίου και γράφω μία λεπτομερή σύνοψη για να ακολουθήσω. Όμως, οι χαρακτήρες εξελίσσονται και αναπτύσσονται καθώς γράφω και κάποιες φορές ακολουθούν το δικό τους δρόμο και γίνονται απροσδόκητα πράγματα, που ίσως να διαφέρουν από την πλοκή του αρχικού μου πλάνου".

P.E.: Ξεχωρίζετε κάποιο από τα βιβλία σας και γιατί;

V.H.: "Τα αγαπώ όλα -είναι περίπου σαν παιδιά μου. Δένομαι απόλυτα με κάθε μου βιβλίο για τουλάχιστον 3 χρόνια. Όμως, θα πρέπει να πω ότι το ΟΣΟΙ ΑΓΑΠΙΟΥΝΤΑΙ είναι ίσως το καλύτερο βιβλίο μου, υπήρξε στο πίσω μέρος του μυαλού μου για περίπου μία δεκαετία και πιστεύω ότι έφτασα όσο πιο κοντά μπορούσα για να περιγράψω το τραύμα της Ελλάδας του 20ου αιώνα".


"Η Μακρόνησος είναι μια πραγματικότητα που αποπνέει εμβληματικά τη φρίκη εκείνης της περιόδου"

P.E.: Το νέο σας βιβλίο "Όσοι αγαπιούνται" είναι εμπνευσμένο για μια ακόμη φορά από την Ελλάδα. Τι σας έκανε να γράψετε για τη Μακρόνησο και την πολιτική της ιστορία;

V.H.: "Η Μακρόνησος είναι ένα εκπληκτικό μέρος, κατά κάποιο τρόπο η ελληνική νήσος Ρόμπεν, ένας τόπος όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα καταχράστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αλλά όποια και αν είναι η κλίμακα ενός εγκλήματος (εκτός αν πιστεύεις στη θανατική ποινή, κάτι με το οποίο εγώ δεν συμφωνώ) είναι σοκαριστικό να φαντάζεσαι τι πέρασαν αυτοί οι άνθρωποι και κατάφεραν να επιβιώσουν. Ακόμη και πολύ επιφανείς άνθρωποι όπως ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιάννης Ρίτσος (από τον Επιτάφιο διάλεξα τον τίτλο του βιβλίου) κρατήθηκαν εκεί.

Ήθελα να καταλάβω τι ήταν εκείνο που οδήγησε σε αυτή την κατάσταση. Γιατί η χώρα ήταν τόσο διχασμένη ακόμη και πριν τη ναζιστική κατοχή και ποιες ήταν οι επιπτώσεις αυτής της σύγκρουσης, αλλά και να φανταστώ πώς κάποιος (συγκεκριμένα μια γυναίκα) επιβιώνει. Η Μακρόνησος είναι μια πραγματικότητα που αποπνέει εμβληματικά τη φρίκη εκείνης της περιόδου".


"Δεν βαριέμαι ποτέ στην Ελλάδα"

P.E.: Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που γράφετε ένα μυθιστόρημα, με φόντο τη χώρα μας. Τι σημαίνει για εσάς η Ελλάδα και πόσο σας έχουν επηρεάσει όσα έχετε μάθει γι' αυτή;

V.H.: "Είναι αλήθεια ότι έχω μάθει πολλά για την Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια διαβάζοντας και ερευνώντας, όμως είναι και μία χώρα που επισκέπτομαι εδώ και 40 χρόνια και έμαθα πολλά μέσα από την παρατήρηση. Πώς με επηρέασε; Με συναρπάζει περισσότερο κάθε φορά που την επισκέπτομαι. Δεν βαριέμαι ποτέ στην Ελλάδα. Υπάρχει πάντα μια έκπληξη, και δεν πιστεύω ότι θα σταματήσει ποτέ αυτό. Από την άλλη η χώρα μου, η Αγγλία, δεν φαίνεται να κεντρίζει το ενδιαφέρον μου και σίγουρα όχι για να γράψω".

P.E.: Οι ξένοι αναγνώστες τι σας λένε για την Ελλάδα, που γνωρίζουν μέσα από τα βιβλία σας;

V.H.: "Συναντώ χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο που επισκέπτονται την Ελλάδα αφού έχουν διαβάσει-και απολαύσει- κάποιο βιβλίο μου. Θέλουν να επισκεφθούν την Σπιναλόγκα ή τη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα και να δουν τα μέρη που περιγράφω. Και φαίνεται να έχουν όλοι θετικές εμπειρίες! Γνώρισα κάποιους ανθρώπους που επισκέφθηκαν ένα-ένα τα μέρη που αναφέρω στο βιβλίο μου Καρτ Ποστάλ".


"Η Πάτρα είναι πόλη ζωής και κουλτούρας"

P.E.: Σε λίγες ημέρες θα παρουσιάσετε το μυθιστόρημα στην Πάτρα, που έχετε επισκεφθεί ξανά στο παρελθόν. Ποια είναι η γνώμη σας για την πόλη;

V.H.: "Ναι, έχω έρθει στην Πάτρα αρκετές φορές. Τον Σεπτέμβριο ήμουν ξανά εδώ για να πάρω το πλοίο για την Ιθάκη. Αγαπώ την Πάτρα -είναι πολύ ζωντανή- γεμάτοι νέους ανθρώπους, υπέροχους δρόμους χωρίς αυτοκίνητα, ιστορία (αρχαία και νεότερη). Κάθε πόλη κοντά στη θάλασσα είναι ευλογημένη, ομορφαίνει ο αέρας και το φως της και πάντα προκαλεί τη φαντασία να ταξιδέψει. Επίσης, έχει υπέροχα βιβλιοπωλεία. Και πολλά βιβλιοπωλεία! Είναι πόλη ζωής και κουλτούρας και έχει υπέροχα wine bars, εστιατόρια και café. Και φυσικά το θέατρο ΑΠΟΛΛΩΝ, την εξαιρετική εκκλησία του Αγίου Ανδρέα. Δεν υπάρχει κάτι να μην μου αρέσει".

P.E.: Έχετε σκεφτεί ποτέ να γράψετε για την τηλεόραση, το θέατρο ή το σινεμά;

V.H.: "Ναι! Δουλεύω για κάποιες μεταφορές δικών μου ιστοριών σε σενάρια. Είναι μια πραγματικά συναρπαστική διαδικασία, γιατί αναπτύσσω και γνωρίζω καλύτερα τους χαρακτήρες μου με διαφορετικό τρόπο και σε βαθύτερο επίπεδο. Το απολαμβάνω πολύ και είναι μια άλλη διάσταση της δουλειάς μου".


"Πιστεύω ότι τα social media απομυζούν ενέργεια από τους νέους ανθρώπους"

P.E.: Ποια η σχέση σας με το διαδίκτυο;

V.H.: "Έχω Twitter, αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν το χρησιμοποιώ πολύ γιατί χάνω χρόνο από άλλα πράγματα. Αν σπαταλήσω πολύ χρόνο στο facebook/twitter/Instagram, σίγουρα θα έχω λιγότερο για να διαβάσω βιβλία, που είναι και το πραγματικό μου πάθος. Επίσης, πιστεύω ότι τα social media απομυζούν ενέργεια από τους νέους ανθρώπους και βασίζονται πολύ εκεί για να διασκεδάσουν ή να κοινωνικοποιηθούν. Δεν βρίσκω ιδιαίτερα υγιές να φωτογραφίζεσαι συνεχώς, να φιλτράρεις τις φωτογραφίες σου για να τις ανεβάσεις. Είναι ματαιόδοξο, δεν συμφωνείτε; Έχει τόση σημασία το πώς φαίνεσαι; Από αυτό σε εκτιμούν και σε κρίνουν οι άνθρωποι; Σίγουρα υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα. Πιστεύω ότι το internet είναι ένα σημαντικό εργαλείο για να λάβεις πληροφορίες και να επικοινωνήσεις, αλλά να ποστάρεις φωτογραφίες από το πόσο ωραία περνάς σ' ένα bar για μένα είναι χάσιμο χρόνου".

P.E.: Εκτός από τη συγγραφή των βιβλίων σας, ασχολείστε με κάτι άλλο;

V.H.: "Κάνω μαθήματα ελληνικών, κάτι που με γεμίζει πνευματικά και συναισθηματικά. Περνάω όσο χρόνο μπορώ με την οικογένεια και τους φίλους μου. Όταν βρίσκομαι στην Ελλάδα κολυμπώ και όταν είμαι στο Λονδίνο κάνω Pilates και παίζω τένις".


"Το νέο μου βιβλίο διαδραματίζεται στην Ελλάδα"

P.E.: Έχετε ξεκινήσει να γράφετε το επόμενο βιβλίο σας;

V.H.: "Έχω ξεκινήσει την έρευνα! Και προφανώς δεν είναι έκπληξη, διαδραματίζεται στην Ελλάδα".

P.E.: Κλείνοντας τι θα λέγατε στους αναγνώστες του patrasevents.gr που θα διαβάσουν τη συνέντευξή σας;

V.H.: "Ανυπομονώ να επισκεφθώ την Πάτρα, να γνωρίσω νέους αναγνώστες, αλλά και ανθρώπους που έχω συναντήσει σε προηγούμενες παρουσιάσεις μου. Θέλω πολύ να βρεθώ και πάλι σε αυτή την ολοζώντανη πόλη"!