Ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου αναφέρει σε δήλωση του:

«Έντονες αντιδράσεις αλλά και αίσθηση προκάλεσε η πρόταση της «γαλάζιας» ηγεσίας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου να μετατραπούν τα δημόσια νοσοκομεία από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα.

Η κυβέρνηση δεν αποστασιοποιήθηκε από αυτή την πρόταση. Φαίνεται ότι αναμένονται ραγδαίες εξελίξεις το επόμενο διάστημα, με επίκεντρο τη απόπειρα ιδιωτικοποίησης, που η κυβέρνηση της ΝΔ θα επιχειρήσει να ανοίξει. Η διοίκηση (μειοψηφίας) του ΠΙΣ πρόκειται για μια ομάδα που δε διστάζει μπροστά σε τίποτα. Προφανώς λοιπόν δε δίστασε να πει ό,τι πιο ακραίο στοχεύουν.

Και να σκεφτεί κανείς πως πρόκειται για μια ομάδα ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, οι οποίοι το μόνο που έχουν στο νου τους είναι πώς θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της αντίστοιχης ομάδας νεοφιλελεύθερων, προκειμένου να βάλουν πόδι στα νοσοκομεία, ούτως ώστε να αυξήσουν την πελατεία και τα έσοδά τους.

Όπως αναφέρει το μέλος του ΔΣ του ΠΙΣ οφθαλμίατρος Δημ. Βαρνάβας: «Ουσιαστικά τα νοσοκομεία χάνουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι παύουν να έχουν μονιμότητα και πλέον μπαίνουν οι ιδιώτες στα νοσοκομεία, κάτι που προέβλεπε η προεκλογική πρόταση Μητσοτάκη. Μόνο που δεν θα μπαίνουν απλά με βάση τις προβλέψεις της πρότασης αυτής δηλαδή να μπει ένας ιδιώτης με έναν αξονικό και να τον δουλεύει, αλλά αυτό που προτείνει ο ΠΙΣ είναι να μπουν οι ελευθεροεπαγγελματίες και να δουλεύουν κανονικά, δηλαδή να φέρνουν την πελατεία τους μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Κάτι τέτοιο θα αλλοιώσει προφανώς ολοσχερώς το νόημα ενός δημόσιου νοσοκομείου, διότι όταν άλλος φέρνει τον πελάτη του από τον οποίο έχει αμειφθεί, προφανώς και θα ενδιαφέρεται μόνο για αυτόν, δε θα ενδιαφέρεται για το σύνολο των ανθρώπων που νοσηλεύονται εκεί. Αντίστοιχα, ένας γιατρός του ΕΣΥ δε θα έχει κανένα ενδιαφέρον να νοσηλεύσει τον πελάτη του ελευθεροεπαγγελματία, ή αν το έχει θα το έχει γατί έκανε συμφωνία μαζί του, ούτως ώστε να κάνει τη δουλειά αυτή. Από την άλλη, μια μερίδα των νοσοκομειακών γιατρών θα διεκδικήσουν να δραστηριοποιηθούν κι αυτοί στον ιδιωτικό τομέα. Να σταματήσει δηλαδή η πλήρης κι αποκλειστική απασχόλησή τους στα δημόσια νοσοκομεία και να ανοίξουν και αυτοί ιδιωτικά ιατρεία. Αυτό θα το κάνουν και για να έχουν πρόσθετα έσοδα, αλλά και για έναν επιπλέον λόγο: όταν μπαίνεις σε μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης καμιά κυβέρνηση δε συζητάει για βελτίωση μισθών ή οτιδήποτε άλλο. Σου λέει: κύριε, μπορείς να βγεις στην πιάτσα και να βγάλεις τα λεφτά που ζητάς. Βρες λοιπόν κι όσα αρπάξεις άρπαξες» σημειώνει ο ΔΒ.

Αν προσπαθήσουμε να φανταστούμε τι σημαίνουν οι αλλαγές αυτές στη περιοχή μας, αντιλαμβάνεται ο καθένας τον Αρμαγεδδώνα που έρχεται. Οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί της περιοχής (μόνο;) θα έχουν δικαίωμα να εισάγουν ασθενείς-πελάτες τους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο η τον «Αγ. Ανδρέα» και θα τους παρακολουθούν οι ίδιοι η οι υπάρχοντες γιατροί του ΕΣΥ. Από την άλλη πλευρά οι τελευταίοι η θα θελήσουν και οι ίδιοι να αποκτήσουν πελατειακές σχέσεις με ασθενείς η θα αδιαφορούν για τους πρώτους. Μύλος δηλαδή.

Ότι γίνεται στα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Όσον αφορά το καθεστώς εργασιακών σχέσεων των υπαρχόντων γιατρών αυτό είναι αυτονόητο ότι θα αλλάξει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τελικά οι μεγαλύτερες συνέπειες θα συσσωρευθούν στα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας τα οποία αυτή τη στιγμή, παρόλες τις ατέλειες, απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του ΕΣΥ.

Η λαλίστατη διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών (η Πρόεδρος του οποίου μάλιστα είναι Αντιπρόεδρος του ΠΙΣ, άρα συν-συντάκτης της πρότασης του), οι λαλίστατοι επαγγελματίες συνδικαλιστές του λοιπού υγειονομικού χώρου και ο λαλίστατος πρόεδρος (γιατρός ΕΣΥ γαρ) της τοπικής ΝΟΔΕ «…γιατί σιωπούν;» όπως έλεγε ο Μάνος Χατζιδάκις.»