Οι πρώην επαγγελματίες ποδοσφαιριστές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν επειδή πάσχουν από άνοια, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ανθρώπους της ηλικίας τους, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ειδικοί στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης έκαναν έρευνα σχετικά με το πώς οι κεφαλιές συνδέονται με βλάβες του εγκεφάλου και κατέληξαν ότι ο κίνδυνος άνοιας σε παλαίμαχους ποδοσφαιριστές είναι 3,5 φορές μεγαλύτερος. Η μελέτη αυτή ξεκίνησε έπειτα από τους ισχυρισμούς ότι ο πρώην επιθετικός της Γουέστ Μπρομ, Τζεφ Αστλ, πέθανε εξαιτίας επαναλαμβανόμενων κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων. Εγινε κατά παραγγελία της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αγγλίας.

Οι ασθένειες που απειλούν τους ποδοσφαιριστές

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες συνέκριναν τους θανάτους 7.676 πρώην ποδοσφαιριστών με εκείνους 23.000 ανθρώπων που ανήκουν στον γενικό πληθυσμό. Το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε ήταν ανδρών που έπαιξαν επαγγελματικά ποδόσφαιρο στη Σκωτία από το 1900 έως το 1976. «Ο κίνδυνος για τους πρώην επαγγελματίες ποδοσφαιριστές σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό ήταν πενταπλάσιος για την εμφάνιση Αλτσχάιμερ, τετραπλάσιος για τη νόσο του κινητικού νευρώνα και διπλάσιος για Πάρκινσον», δήλωσε στο BBC ο νευρολόγος Γουίλι Στιούαρτ, που ήταν επικεφαλής της έρευνας.
Παρότι διαπιστώθηκε ότι οι ποδοσφαιριστές κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από νευροεκφυλιστικά νοσήματα, είναι λιγότερο πιθανό να προκληθεί ο θάνατός τους από άλλες κοινές παθήσεις, όπως καρδιακές και κάποιες μορφές καρκίνου, ανάμεσά τους ο καρκίνος του πνεύμονα. «Παρότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες προκειμένου να εντοπιστούν οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών νοσημάτων σε ποδοσφαιριστές, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν πολλά οφέλη για την υγεία κάποιου που παίζει ποδόσφαιρο», επισήμανε ο νευρολόγος.