Το Λειβάρτζι είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου Καλαβρύτων, χτισμένο σε υψόμετρο 840 μέτρων στους πρόποδες του Ερύμανθου και απέχει 41 χλμ από τα Καλάβρυτα, 226 χλμ από Αθήνα και 100 χλμ από Πάτρα.

Τον περασμένο Αύγουστο, μια παρέα επέλεξε να το επισκεφθεί για να το γνωρίσει καλύτερα. Μάλιστα, κατέγραψε εικόνες, με τις οποίες δημιούργησε ένα βίντεο. Περιγράφοντας την εμπειρία της, αναφέρει: "Πνιγμένο στο πράσινο (αφού το αγκαλιάζει πλατανόδασος) μας κέρδισε αμέσως ενώ οι λιγοστοί ντόπιοι μας καλωσόρισαν. Η πλακόστρωτη πλατεία προσφέρει την απαραίτητη δροσιά, ιδανικός χώρος για έναν πρώτο καφέ πριν περπατήσουμε στους μαχαλάδες του χωριού.

Χωρίζεται σε πέντε συνοικίες το Μεσοχώρι, τους Περιτσέους, τον Αϊ Γιάννη και την Δυτική και Ανατολική Απανάκρη, ενώ έχει και δύο ακόμα οικισμούς το Λειβάδι και το Λειβαρτζινό. Το χωριό έχει επτά εκκλησίες και πέντε ξωκκλήσια ενώ κοντά στο χωριό βρίσκεται η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας (1650), η οποία είναι και Πολιούχος του χωριού. To παλιό πέτρινο σχολείο (1986) είναι πλέον ένα καταπληκτικό Μουσείο Λαογραφίας και Λειβαρτζινής Παράδοσης.

Στο παρελθόν δέσποζαν πολλοί νερόμυλοι αλλά δυστυχώς δε διασώθηκε κανένας και μπορείς να δεις μόνο κάποια χαλάσματα αυτών. Στη συνέχεια κάτσαμε για τσίπουρα στον ξενώνα Το Γρέκι, ένα διώροφο κτίριο που αρχικά στέγασε τις δημόσιες υπηρεσίες και στη συνέχεια μετατράπηκε σε ένα όμορφο εστιατόριο/ξενώνα. Εκεί μάθαμε για το παρελθόν του χωριού, την εποχή που είχε 3000 κατοίκους και διέθετε μέχρι και κλινική (του γιατρού Θούα).

Το χωριό γιορτάζει της Αγίας Τριάδος (Πεντηκοστής) αλλά αξίζει επίσης η γιορτή τσίπουρου το φθινόπωρο και η αναπαράσταση της έναρξης της Επανάστασης, στις 14 του Μάρτη, πρόκειται για το προεπαναστατικό γεγονός που έλαβε χώρα στο χωριό στις 14 Μάρτη του 1821 όταν ο Ξαντάκης Τομαράς εκτέλεσε δύο Οθωμανούς εισπράκτορες του χαρατσίου".

Δείτε το βίντεο και ακούστε τι εκμυστηρεύτηκαν κάποιοι κάτοικοι του χωριού:


Λειβάρτζι Καλαβρύτων (Leivartzi, Achaia) 2019 (dji drone in Achaia) HD

Βίντεο - mindcrimeVT