Εκδήλωση του ΕΑΠ για την ρύπανση του περιβάλλοντος από μικροπλαστικά

 «Μικροπλαστικά στο Νερό, στα Απόβλητα και το Περιβάλλον»: Οι επιστημονικές έρευνες για το θέμα συναγωνίζονται τον τελευταίο καιρό στην εξαγωγή συμπερασμάτων. Πόσο επικίνδυνα είναι τελικά για την υγεία μας; Πόσο βλάπτουν το περιβάλλον και ποιες είναι οι πολιτικές τις οποίες πρέπει άμεσα να εφαρμόσουμε;

Έλληνες και ξένοι επιστήμονες  εξειδικευμένοι στο αντικείμενο θα ρίξουν «φως» στα ερωτήματα αυτά την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2019, από τις 18.00 μέχρι τις 21.00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος/Αθήνα) στη διάρκεια εσπερίδας με τίτλο «Τα Μικροπλαστικά στο Νερό, στα Απόβλητα και στο Περιβάλλον». Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) και απευθύνεται σε ακαδημαϊκές δομές, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ασχολούμενους με το περιβάλλον και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Στη διάρκεια της εκδήλωσης δε, θα γίνει και παρουσίαση της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών με θέμα το ερευνητικό τοπίο της Γερμανίας και τις υποτροφίες της DAAD. Χαιρετισμό θα απευθύνει στους συνέδρους  ο Πρόεδρος του ΕΑΠ, Καθηγητής Οδυσσέας-Ιωάννης Ζώρας.

Στους ομιλητές συγκαταλέγονται οι καθηγητές Prof. Dr. Peter Grathwohl (Vice President of Research and Innovation, Eberhard Karls University of Tübingen) και Prof. Dr. Christian Laforsch (Vice President for Research, Chairholder Animal Ecology, University of Bayreuth), ενώ από την Ελλάδα συμμετέχουν η Χρυσή Καραπαναγιώτη (Αν. Καθηγήτρια Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών) και ο Ιωάννης Καλαβρουζιώτης (Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας, ΕΑΠ) με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του βιβλίου τους από την Ιnternational Water Association (IWA) με τίτλο «Microplastics in Water and Wastewater». 

Οι ομιλίες θα μιλήσουν για το επίκαιρο και εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα των μικροπλαστικών στο περιβάλλον που απασχολεί το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας και θα αναφερθούν μεταξύ άλλων στις συνέπειες των μικροπλαστικών στα περιβαλλοντικά συστήματα αλλά και στον άνθρωπο.

Όπως είναι γνωστό, η ρύπανση από τα μικροπλαστικά προκαλείται κυρίως από τη διάσπαση των μεγαλύτερων πλαστικών και είναι διάσπαρτη σε όλο τον πλανήτη. Μικροπλαστικά έχουν βρεθεί παντού: στον αέρα, στο έδαφος, στα ποτάμια και στα πιο βαθιά σημεία των ωκεανών. Μάλιστα οι αριθμοί που αποτυπώνουν τη ρύπανση χτυπούν «συναγερμό», καθώς περισσότερο από 80% των θαλάσσιων απορριμμάτων σήμερα είναι πλαστικά.

Η εσπερίδα θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς εκπροσώπων δημοσίων φορέων, εισαγωγή από τον καθηγητή Ιωάννη Καλαβρουζιώτη (ΕΑΠ), και θα ακολουθήσει η παρουσίαση της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών και υποτροφιών της DAAD. Στη συνέχεια, τη σειρά παρουσιάσεων θα ανοίξει η αν. καθηγήτρια Χρυσή Καραπαναγιώτη, ακολουθούμενη από τους καθηγητές Peter Grathwohl και Christian Laforsch, ενώ στο τέλος θα πραγματοποιηθεί σχετική συζήτηση.

Η εκδήλωση δεν απαιτεί προεγγραφή και έχει ελεύθερη είσοδο. Απευθύνεται σε όσους σπουδάζουν ή/και εργάζονται στον τομέα των περιβαλλοντικών επιστημών αλλά και σε όλους όσους απασχολεί το φλέγον ζήτημα των μικροπλαστικών στο περιβάλλον. Όσοι επιθυμούν μπορούν να λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης από το ΕΑΠ μετά το πέρας της εσπερίδας.

H εσπερίδα χρηματοδοτείται από το τμήμα Προώθησης Διεθνούς Έρευνας της DAAD.