Πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ οφείλονται συνολικά στον δήμο της Πάτρας, το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών αφορά χρέη των παρελθόντων ετών και τα οποία είναι δύσκολο να καταφέρει να εισπράξει, παρά τις προσπάθειες που γίνονται. 

Πρόκειται για χρέη που αφορούν επιχειρηματικές δραστηριότητες, περασμένων ετών από καταστήματα εστίασης, επιχειρήσεις και μαγαζιά που είχαν συνάψει για κάποιο λόγο επαγγελματική σχέση με τον δήμο, αφήνοντάς του ένα "φέσι" αρκετών χιλιάδων ευρώ, όταν έκλεισαν, αλλάζοντας ΑΦΜ και ξεχνώντας τις οφειλές τους. 

Τα χρέη είναι δεκαετών ή και εικοσαετιών ακόμα, ενώ όπως εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς, δεν υπάρχει καμία διάθεση από τους οφειλέτες για να τα ξεπληρώσουν, ακόμα και τώρα που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται βάση νόμου το καθεστώς ευνοϊκών ρυθμίσεων, το οποίο πήρε παράταση έως και τις 31 Δεκεμβρίου, με τους μικροφειλέτες να δείχνουν μέχρι ώρας μια σχετικά ικανοποιητική ανταπόκριση, τηρουμένων της κατάστασης που υπάρχει στα περισσότερα νοικοκυριά και σπίτια της Πάτρας. 

Ωστόσο, οι μεγαλοφειλέτες παραμένουν εξαφανισμένοι. Στη λίστα των μεγαλοφειλετών περιλαμβάνονται 140 ονόματα ο καθένας εκ των οποίων οφείλει ποσά που ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ και που ουσιαστικά δεν μπορούν να διεκδικηθούν από τον δήμο αφού σύμφωνα με το αντιδήμαρχο Οικονομικών και Διοίκησης Διονύση Πλέσσα, το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους. 

"Ο νόμος προστατεύει τους μεγαλοφειλέτες και αυτή είναι η κατεύθυνση που έχει. Αντίθετα σου δίνει τη δυνατότητα για να εντοπίσεις εύκολα τους μικροφειλέτες και όσους χρωστούν ποσά της τάξεως των 500 και 1.000 ευρώ" τονίζει.

Δύσκολα θα καταφέρει να εισπράξει τα χρέη

Το νομοθετικό πλαίσιο σε συνδυασμό με την τακτική που ακολούθησαν οι περασμένες δημοτικές αρχές στο θέμα, δείχνοντας μια αμέλεια ή μη κάνοντας τα δέοντα για να εισπράξουν τα ποσά αυτά - σύμφωνα πάντα με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Πλέσσας- είχε ως αποτέλεσμα οι οφειλές αυτές να μένουν εκκρεμείς στο πέρασμα των χρόνων. 

Ο δήμος έχει προχωρήσει σε σχετικές διαδικασίες για να εισπράξει τα χρήματα των μεγαλοφειλετών, ενημερώνοντας τις τράπεζες, το κτηματολόγιο και δείχνει αποφασισμένος να ακολουθήσει για αυτές τις περιπτώσεις τη νομική οδό. 

Ωστόσο, ακόμα και στην περίπτωση της κατάσχεσης περιουσιών, ο δήμος έρχεται με βάση το νόμο που ισχύει για αυτές τις περιπτώσεις πέμπτος σε σειρά προτεραιότητας, άρα τα περιουσιακά στοιχεία που θα πάρει θα είναι αρκετά λιγότερα από τη χρηματική αξία των όσων του χρωστάνε.

Κατά συνέπεια, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα υπάρχει δια παντός αυτή η μαύρη τρύπα των 60 εκατομμυρίων ευρώ που του οφείλονται, χωρίς τα χρήματα αυτά να βρίσκονται πουθενά.